TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartikler10 mexicanske retter du bør prøve

10 mexicanske retter du bør prøve

19.03.2018
Vis alle innlegg

 

De fleste kjenner det mexicanske kjøkkenet, og du kan finne mexicanske spesialiteter over hele verden. Det er likevel en helt annen opplevelse å spise mexicansk når du spiser maten under Mexicos himmel.

Nedenfor kan du lese om 10 mexicanske retter, deriblant 7 av de beste spesialitetene fra det «salte» kjøkkenet og 3 smakfulle, søte godsaker.

7 tradisjonelle mexicanske retter

I det mexicanske kjøkkenet bruker man massevis av urter, krydder og chili til å gi de lekre spesialitetene smak. I tillegg er mais og bønner en essensiell ingrediens i mange mexicanske retter.

Enchiladas

Enchiladas er tynne, flate maispannekaker med fyll. De serveres overalt i Mexico, og man kan få enchiladas med svinekjøtt, oksekjøtt, reker, grønnsaker, ost og bønner. Vanligvis er retten også toppet med en sterk saus.

Mexicanerne har spist enchiladas i mange år, og retten var også med i den første mexicanske kokeboken, El Cocinero Mexicano (Den mexicanske kokken), som ble utgitt i 1831.

Opprinnelig var det mayaindianerne som oppfant enchiladas, og de spiste fisk rullet inn i maismelpannekaker. Mayaindianerne har i dag din egen tradisjonelle rett som minner om enchiladas. I Yucatan-regionen kan man nemlig få mayaenes papadzules, maispannekaker servert med kokt og hakket egg inni, i stedet for kjøtt og bønner.

Mole

Sausen mole blir brukt til mange forskjellige retter i Mexico.

Mole finnes i flere varianter, og fargen kan være svart, rød, gul eller grønn, alt avhengig av hvilke ingredienser som brukes.

Det er en lang prosess å lage mole. Sausen tilberedes over lav varme, og mexicanerne tilsetter mer enn 20 forskjellige slags krydder i denne sausen. Den mest berømte av molevariantene er mole poblano, som smaker av chili med et hint av sjokolade.

Tacos Árabes

Det mexicanske kjøkkenet er påvirket av mange forskjellige land – blant annet Libanon.

Libanesiske innvandrere kom til Mexico på slutten av 1800-tallet og bidro sterkt til det som skulle bli en av de mest populære hurtigmat-rettene i landet, nemlig Tacos Árabe.

Tacos Árabe består av svinekjøtt som er grillet på et spyd, marinert med spisskummen og oregano og deretter rullet inn i et flatt brød. Kjøttet tilsettes vanligvis lime, salt og salsa før det serveres. Retten serveres med hakket løk og koriander, karakteristiske ingredienser i det mexicanske kjøkkenet.

Tamales

Tamales er en meget populær rett i Mexico.

Retten lages av en maisbasert deig som fylles og tilberedes med søte eller salte ingredienser, f.eks. grønnsaker, hakket oksekjøtt og ost. Det hele pakkes inn i et bananblad som holdes sammen av en snor. Pass på at du ikke spiser bananbladet!

Selv om retten er populær, kan det ikke bevises at den er oppstått i Mexico. Over hele Sør-Amerika finnes det nemlig forskjellige variasjoner av tamales, med like forskjellige navn. F.eks. er Humintas al Horno en boliviansk rett som minner mye om mexicanske tamales.

Tostadas

Denne spesialiteten er en maispannekake som blir frityrstekt til den blir sprø.

Tostadas serveres både med og uten fyll. Fyllet i den sprø pannekaken kan være stekte bønner, ost, kjøtt eller reker. Den deilige, sprø pannekaken kan også toppes med guacamole.

Hvilket fyll som brukes, avhenger av den regionen pannekakene blir laget i.

Pozole

Pozole

Den mange hundre år gamle retten pozole er en slags gryterett. Retten er en tradisjonell mexicansk spesialitet, og ble opprinnelig brukt i forbindelse med ofringsritualer.

Retten lages i mange forskjellige varianter, enten med kylling, grønnsaker eller svinekjøtt.

Som så mange andre retter i Mexico er den basert på mais og bønner, og det tar lang tid å lage retten, for det skal tilsettes mange forskjellige krydder. Likevel er det en populær rett i Mexico, og ved familiesammenkomster serveres den med frisk salat, lime og chili.

Elotes og esquites

Mais er en viktig del av mange mexicanske retter – også når det gjelder snacks.

Elotes er en populær snack i Mexico som består av grillet, røkt eller kokt maiskolbe som er toppet med forskjellige ingredienser, som f.eks. smør, chili, majones, geitost og mye annet godt.

Esquites er en annen populær maissnack, der maiskornene skjæres av kolben og tilberedes. Som på elotes legges det forskjellige ingredienser på toppen, som smør, ost, chili og lime. Denne retten serveres i en kopp eller lignende.

3 tradisjonelle mexicanske desserter

Churros

Churros er en populær dessert i Mexico, og du kan også få den mange steder her hjemme.

På folkemunne kalles den mexicansk donut, men i virkeligheten er det en dessert fra Spania.

Legenden sier at churros ble oppfunnet av en hyrde som levde oppe i fjellene. Han hadde ikke mulighet for å komme seg til en baker, så han oppfant dette bakverket som kunne stekes i en panne. I dag frityrsteker man churros og serverer de sprø stengene med sjokoladesaus, sukker og/eller kanel.

Desserten er i dag populær over hele verden og fås i utrolig mange smaker og variasjoner.

Flan

Mange mexicanske desserter består av bakverk med sukkedryss over. En av de mest berømte dessertene er likevel den mexicanske puddingen – flan.

Flan er en søt pudding med karamellsaus på toppen som er inspirert av den franske desserten ”flaon.”

Flan lages av egg, melk, fløte, vanilje og til sist sukker som karamelliseres på toppen av desserten. Du kan få desserten i mange forskjellige smaksvarianter, bl.a. kaffe og sjokolade.

Cocadas

Cocadas er en vanlig mexicansk dessert-snack som til forveksling minner om kokosmakroner.

Retten er laget av egg, kondensert melk og reven kokosnøtt som blandes og stekes i ovnen. Der finnes flere variasjoner av den lille kaken, for noen tilsetter mandler eller tørket frukt.

Du kan få cocadas på lokale markeder, og ofte selges de også som snacks på stranden.

Smak på Mexico med TourCompass

De tradisjonelle rettene i Mexico varierer ofte fra region til region, men uansett hvilket sted i Mexico du reiser til, får du smake autentisk, velsmakende mexicansk mat og oppleve gamle mattradisjoner som er påvirket av ulike kjøkkener rundt omkring i verden.

Mange av de tradisjonelle rettene finner du på mexicanske restauranter, men Mexico har også mange små, transportable gatekjøkkener der du kan nyte godbitene på et gatehjørne.

Hvis du har lyst til å smake på det ekte mexicanske kjøkkenet, er det bare å pakke kofferten. Hva med å ta en titt på en av våre reiser til Mexico og få kulinarisk inspirasjon til din neste tur?

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende