TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartiklerArribada i Costa Rica

Arribada i Costa Rica

07.10.2019
Vis alle innlegg

Arribada, Costa Rica

Costa Rica er kjent for sin bestand av forskjellige havskilpadder som kommer inn til kysten året rundt.

Arribada er et spesielt naturfenomen som virkelig viser hvor forunderlig naturen kan være.

Nedenfor kan du lese mer om arribada i Costa Rica.

Havskilpadder i Costa Rica

Olive ridley

Costa Rica er et ekte paradis for alle som er begeistret for havskilpadder. Landet er nemlig ynglested for flere arter.

Året rundt legger havskilpaddene egg i sanden på noen av Costa Ricas strender, og du kan oppleve forskjellige arter på forskjellige steder og tider rundt omkring i landet.

I Costa Rica kan du bl.a. møte suppeskilpadden (den grønne havskilpadden), havlærskilpadden, to karetteskilpaddearter (hawksbill og loggerhead) og den olivenfarvede bastardskilpadden. Det er sistnevnte som spiller hovedrollen i et helt fantastisk naturfenomen:arribada.

Arribada

Arribada er spansk for ”ankomst”, og dette ordet brukes også til å beskrive et meget spesielt naturfenomen.

Arribada er nemlig det navnet som brukes om det som skjer når flere tusen eksemplarer av den olivenfargede bastardskilpadden krabber i land for å legge egg på samme tid. Dette fenomenet skjer flere steder i Latin-Amerika, men et av de beste stedene å oppleve det er Costa Rica.

Hva skjer under arribada?

I dagene/uken før arribada begynner skilpaddene å samle seg utenfor kysten, før de – på det helt riktige tidspunktet – begynner å svømme i land for å grave hull der de kan legge egg før de igjen krabber tilbake til havet.

Det helt spesielle ved arribada – i tillegg til å se så mange havskilpadder på én gang – er at skilpaddene vender tilbake til det samme stedet år etter år. Selv de skilpaddene som blir født på Costa Ricas strender vender tilbake når de selv er klare til å legge egg.

Når er det best å oppleve arribada?

Det er best å oppleve arribada mellom juni og desember, da den olivenfargede bastardskilpadden bygger rede. Fenomenet når toppen ra august og fremover, da arribada kan foregå 1-2 ganger per måned.

Selv om det er mye man ikke vet om denne masseankomsten, er teorien at arribada har nær sammenheng med tidevannet og fullmånetidene.

Vanligvis skjer arribada noen dager før nymåne (opptil 7-10 dager). Skilpaddene ankommer om natten og i de tidligere morgentimene, så hvis du vil oppleve fenomenet med egne øyne, må du stå tidlig opp. Arribada kan vare i opptil 5 dager.

En arribada i Costa Rica kan involvere helt opptil 150 000 olivenfargede bastardskilpadder, og den største registrerte arribada-en fant sted i november 1995, da opptil 500 000 hunnskilpadder kom i land.

Hvor kan du oppleve Arribada?

I Costa Rica kan du oppleve arribada på stillehavskysten.

Her vender havskilpaddene tilbake til helt bestemte strender, bl.a. Playa Nancite i nasjonalparken Santa Rosa og Playa Ostional nær Playa Sámara. Sistnevnte er kjent for å være en av de beste strendene å se den olivenfargede bastardskilpadden, som har kommet tilbake til denne stranden siden 1930-tallet.

Opplev havskilpadder i Costa Rica:

Hvis du fremdeles er i tvil om når du skal reise, kan du kontakte reisekonsulentene våre. De hjelper deg gjerne.

TourCompass – Kom helt tett på!