TRYGGHETSGARANTI - LES MER

Dyr i Costa Rica

22.02.2018
Vis alle innlegg

Aper, tapirer, havskilpadder, dovendyr og tukaner. Dette er bare noen få av de mange dyrene du kan oppleve på en reise til det mellomamerikanske landet Costa Rica.

Costa Rica er hjemsted for mer enn 500.000 dyre- og plantearter.

Costa Rica har mange forskjellige dyrearter og levende organismer. Faktisk er landet blant de 20 landene i verden som har størst biologisk mangfold.

Kort sagt: Costa Rica er et himmelrike for natur- og dyreelskere.

Her avslører vi 7 av de spennende dyreartene du kan oppleve i dette vakre landet.

7 dyr du bør få med deg i Costa Rica

Den grønne havskilpadden

Den grønne havskilpadden

Du kan opleve flere forskjellige flotte havskilpaddearter i Costa Rica, blant annet den grønne havskilpadden, også kjent som suppeskilpadden.

Den grønne havskilpadden er med sine 160-230 kg og sitt 1-1,5 m lange skjold den nest største havskilpadden.

Den enorme skilpadden lever primært av tang og andre grønne planter, men spiser også bl.a. glassmaneter. Skilpaddens navn kommer trolig av det den spiser. Paddens brusk og fett er nemlig grønt på grunn av at skilpaddens kost er rik på havplanter.

Den grønne havskilpadden er veldig viktig for økosystemet vårt. Den holder nemlig havplantebestanden nede, noe som blant annet fremmer fotosyntesen. Derfor bidrar havskilpadden til å holde jorden i likevekt.

Du kan se den grønne havskilpadden mellom juli og oktober, og det er et fantastisk syn når det enorme dyret beveger seg grasiøst i vannet.

Kan oppleves i: Tortuguero nasjonalpark.

Tapiren

Tapiren veier opptil 300 kg og kan bli opp mot 2 meter lang, så den er det største innfødte mellomamerikanske pattedyret.

Det som kjennetegner tapiren er dyrets lange snabellignende overleppe som gjør det enklere for den å spise.

Tapirer lever primært av frukt, kvister, blader og gress, og kan ofte ses i nærheten av bekker eller lignende. De er også gode svømmere.

Mange andre dyr lever i flokker, men dette gjelder ikke tapiren. Den trives best i sitt eget selskap og kan bli mellom 25 og 30 år gammel.

Kan oppleves i: Tortuguero nasjonalpark og Monteverdi nasjonalpark.

Den hvithodede kapusinerapen

Hvis du kommer over én hvithodet kapusinerape, er det trolig flere av dem i nærheten. Denne apearten lever nemlig i flokker på opptil 30 aper.

Kapusineraper kan bli opptil 54 år gamle.

I tillegg er de meget intelligente. De spiser alt de kan få kloa i, uansett om det er frukt, blomster, insekter, egg eller noe helt annet. De er altetende og smarte nok til å få tak i det meste. Derfor bør du passe godt på matpakken din, for disse hvithodede apene er ikke redde av seg.

Apen er rundt 50 cm høy, og er et av de dyrene i Costa Rica det er enklest å oppleve på nærmeste hold.

Kan oppleves i: Manuel Antonio nasjonalpark.

Dovendyret

Høyt oppe i tretoppene bor dovendyret.

Dette på mange måter sjarmerende dyret sover i opptil 18 timer i døgnet, lever av å spise blader og går kun ned fra trekronen når den er helt nødt.

Hver 2. eller 3. dag finner dovendyret et nytt tre og ny forsyning av blader.

Dovendyret beveger seg utrolig langsomt. Det er nødt til å være langsomt, bl.a. på grunn av en ernæring som gir det lav kroppstemperatur. Bladene den spiser inneholder så lite næring at dovendyret ikke har noe valg: det må være tregt og dovent.

Hvis du vil se et dovendyr, har du størst sjanse til å få øye på det i toppen av et tre med hodet hengende ned, akkurat som en flaggermus.

Kan oppleves i: Tortuguero nasjonalpark og Manuel Antonio nasjonalpark.

Tukanen

En fugl du med stor sannsynlighet vil oppleve på din Costa Rica-reise er tukanen.

Denne fuglen er lett å kjenne igjen på grunn av sitt store, flerfargede nebb.

For å få øye på denne fantastiske fuglen er det lurt å kikke oppover. Det er nemlig enklest å se tukanen i høyden, for den flyr ofte fra tretopp til tretopp.

Tukanen lever for det meste av frukt, men av og til er den kjøttetende og spiser fugleegg og andre animalske delikatesser.

I tillegg til det karakteristiske, nesten hule nebbet kjennetegnes tukanen av sin kompakte kropp. Fuglearten er mellom 30 og 60 cm høy og hjelper, akkurat som den grønne havskilpadden, naturen ved å spre frøene fra de fruktene den spiser.

Kan oppleves i: Manuel Antonio nasjonalpark, ved Arenal Vulcano nasjonalpark og La Fortuna.

Den røde arapapegøyen

I Costa Rica lever 16 av verdens rundt 350 papegøyearter. En av de aller flotteste er den røde araen. Denne fuglens kraftige, røde fargenyanser gjør den til et fantastisk syn.

Araen kan oppleves en sen ettermiddag tretoppene, i følge med partneren sin. Papegøyer, og i særdeleshet den røde araen, er kjent for å være tro mot sin make hele livet.

Araen kan bli opp mot 60 år gammel og er meget snakkesalig.

Den røde araen lever av nøtter, frukt, frø og blomster, men fordøyer maten sin og hjelper derfor ikke naturen på samme måte som tukanen og de fleste andre fuglearter.

Araens nebb hjelper fuglen med at holde balansen når den vandrer rundt på grenene, og tungen dens er sterk nok til for eksempel å få fruktkjøttet ut av fruktene.

Kan oppleves i: Manuel Antonio nasjonalpark.

Den rødøyde trefrosken

Det er ikke lett å se den rødøyde trefrosken midt i regnskogens grønne farger. Men så snart den åpner øynene er den ikke til å ta feil av. De røde øynene står i slående kontrast til alt det grønne.

I tillegg til å være froskens kjennetegn er de røde øynene også en forsvarsmekanisme. Hvis frosken blir truet, blir motstanderen som lammet av de helt spesielle øynene.

Frosken er aktiv om natten og spiser andre nattaktive smådyr, som f.eks. insekter, møll og sirisser. Om dagen sover frosken på magen under regnskogens blader.

Den rødøyde hannfrosken venter på maken sin. Når de har funnet hverandre og skal finne et sted å legge egg, bærer hunnfrosken hannen rundt på letingen. Underveis møter de kanskje en annen rødøyd hann som blir med dem – og som dermed også kan befrukte eggene.

Kan oppleves i: Tortguero nasjonalpark og Arenal Volcano nasjonalpark.

Har du lyst til å oppleve dyrelivet i Costa Rica?

Costa Rica er et mekka for alle som setter pris på flotte dyreopplevelser i vakker natur.

Hvis du er blitt fascinert av dette fantastiske dyrelivet, kan du finne ut hvilken Costa Rica-reise som matcher dine ønsker på TourCompass.no.

Vi ser frem til å sende deg ut på dit livs reise!

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende