TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartiklerInkabyen Machu Picchu

Inkabyen Machu Picchu

22.09.2017
Vis alle innlegg

Machu Picchu soloppgang

Et fjell troner over disen som ligger som en dyne over landskapet.

Jo lenger man går, jo mere intens blir fjellets dramatiske silhuett.

De grønne terrassene og steinsetningen treer plutselig klart frem, mens soloppgangen farger himmelen i eventyrlige nyanser.

Du er kommet frem til inkabyen.
Til Machu Picchu.

Hva er Machu Picchu?

Machu Picchu nivåer

Machu Picchu er ruinene av en godt bevart gammel inkaby i Perus fjell.

Med tusenvis av besøkende hvert år er Machu Picchu blant Perus absolutte toppseverdigheter.

Navnet ”Machu Picchu” kommer fra de innfødes språk, quechua, og betyr henholdsvis” gammel” og ”fjell”. Og de gamle ruinene har også en meget flott beliggenhet i fjellene.

Machu Picchu ligger 2.430 meter over havoverflaten, midt i den overdådige, fjellrike naturen i Urubamba-dalen i de peruanske Andesfjellene, nordvest for Cusco, inkarikets hovedstad.

  • Inkaruinene består av rundt 200 forskjellige steinbygninger som harmonerer perfekt med den omliggende naturen. Mellom bygningsmonumentene ligger det steinterrasser side om side.
  • Ruinbyen ligger på flere nivåer og strekker seg over et areal på 32.592 hektar.
  • Landbruket og boligområdet i Inkabyen ligger i nedre og øvre del av landsbyen. Mer enn 3000 steintrappetrinn forbinder hele området.

Machu Picchus historie

Machu Picchu tåke

Inkabyen, som i dag ligger i ruiner, ble etter sigende bygget i det 15. århundre, og inkaene hadde makten i dette området i det 15. og 16. århundret.

Det er usikkert hva formålet med Machu Picchu var, men det finnes mange teorier.

Ifølge noen kilder tjente Machu Picchu som oppholdssted for keisere og adelsfolk. Ifølge andre hadde Machu Picchu et religiøst formål, og var hjemsted for bl.a. prester og andre som hadde viet livet sitt til Solguden.

Uansett hvem som bodde der, ble de ikke lenge.

For allerede omkring 100 år etter at byen ble bygget forlot inkaene området.

Der har vært mange teorier om hvorfor de forlot stedet. Noen mener at folket forlot Machu Picchu pga. et utbrudd av sykdommen kopper, og de avviser at årsaken var at inkaene led nederlag i kampen mot spanjolene, som startet sin erobring av området rundt 1530.

Glemselets slør lå over ruinbyen i mer enn 350 år.

Først i 1911 ble stedet igjen verdenskjent. Det skjedde da den amerikanske arkeologen Hiram Bingham reiste til Peru. Her fikk han av en bonde vite om noen ruiner han kalte Machu Picchu.
Etter oppdagelsen fortalte Hiram Bingham om ruinbyen, og siden da har folk valfartet til inkaenes flotte bygningskompleks.

Hvorfor er Machu Picchu interessant?

Machu Picchu oversikt

Inkaruinene er et unikt eksempel på hvordan inkafolket levde og integrerte sine hjem med naturen. Arkitektonisk, ingeniør- og bymessig er Machu Picchu fenomenal.

Av samme årsak ble Machu Picchu i 1983 oppført på UNESCOs verdensarvliste, og i 2007 ble bebyggelsen igjen hedret da den ble inkludert på listen over de syv nye underverkene.

Ruinene er imponerende, men naturen rundt inkabyen er også eksepsjonell.

Ruinbyen i Andesfjellene, som er omkranset av tåkeskoger og grønne fjelltopper, er habitat for 22 % av Perus samlede flora.

Dyrelivet er også mangfoldig.

Omkring 10 % av landets dyreliv er nemlig også hjemmehørende i dette området. F.eks. lever det 300 sommerfugl-, 400 fugle- og 19 reptilarter rundt Machu Picchu.

Besøk inkabyen med TourCompass

Machu Picchu sol

Machu Picchu er en enestående attraksjon og et «must see» hvis du skal på en reise til Peru.

Her kan du oppleve den spektakulære ruinbyen på nært hold og få et godt innblikk i inkaenes levevis.

Hvis du har lyst på flere ekstraordinære opplevelser, kan du dra på en vandring på inkastien som avsluttes i soloppgangens skjær med utsikt over Machu Picchu.

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende