TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartiklerKarneval i Rio de Janeiro

Karneval i Rio de Janeiro

02.01.2018  |  oppdatert: 06.03.2024
Vis alle innlegg

Danserinne

Flotte fjærdrakter i alle regnbuens farger. Lettkledte kvinner. Intense trommerytmer som slår om kapp med hjertet ditt. Ren livsglede.

Karnevalet i Rio de Janeiro er en livsgledens fest.

Når sambarytmene starter, står verden stille. Øyeblikket er alt som teller.

Karnevalet i Rio de Janeiro forvandler storbyen til et mekka av fest, glade mennesker, nærvær, rytme og fargestrålende fjær. Den ene paraden avløser den neste, og i dagene da feiringen pågår, dreier alt seg kun om én ting: karneval.

Når er karnevalet i Rio?

Dans par

Karnevalet i Rio er en tilbakevendende årlig begivenhet, der byen snus på hodet i fem dager.

Rio de Janeiro-festlighetene finner sted 40 dage før påske, så den nøyaktige tiden avhenger av når påsken faller i det aktuelle året.

I 2025 starter karnevalet fredag den 28. februar

Hva kan du oppleve på karnevalet i Rio de Janeiro?

Hvis du er i Brasil i karnevalstiden, er dette noe du bare må få med deg.

400.000 utlendinger og 5 millioner brasilianere samles hvert år til feiring av karnevalet i Rio de Janeiro.

Karnevalet består av 5 dager med gatefester, musikk og parader.

Sambaparade i Sambodromo

Sambodromo

Sambaparaden er karnevalets høydepunkt. Her konkurrerer sambaskolene mot hverandre i et godt organisert show i Sambodromo – et stadion som er spesielt bygd til festlighetene.

Sambaparaden er en konkurranse mellom de beste 12 sambaskolene, og den eldste ble grunnlagt i 1923. De konkurrerer over flere dager utfra kriterier som tema, kostymer, sambasang og helhetsinntrykket av paraden, som alle er fastlagt året før. Her er ingenting overlatt til tilfeldighetene.

I hvert opptog er det mellom 3.000 og 5.000 deltagere. Sambadanserne i hvert opptog er inndelt i grupper på mellom 100 og 200, som alle er iført samme kostyme. Mellom de små gruppene kommer de såkalte flåtene. Hver sambaskole har rundt 8 flåter som symboliserer skolens tema.

Når de 3-5.000 deltagerne fra en sambaskole iført alle regnbuens farger har danset forbi publikum og de enorme og flott dekorerte flåtene har glidd forbi, er det neste sambaskoles tur.

Hver skole har 80 minutter til å vise seg frem. Til slutt kåres det en vinner av denne prestisjetunge karneval-konkurransen.

* Kjøp billetten i god tid, det er stor rift om dem.

Blocos

Blocos

Samtidig med at de store paradene foregår Sambodromo, arrangeres det gatefester, såkalte ”blocos” overalt i Rio. Der deltar folk i hjemmelagede kostymer og fester til sambarytmene dag og natt.

De fleste nabolag avholder sin egen gatefest som er fokusert på en danse- eller musikkgruppe som enten holder seg på samme sted hele tiden eller langsomt beveger seg rundt kvartalet (derav navnet bloco).

Blocos dukker opp flere måneder før karnevalet starter. Alle kan delta i festlighetene på de mer enn 500 forskjellige gatefestene – du trenger bare å møte opp.

Etter fem dages intens feiring av livet med storslagne og fargerike parader og massevis av gatefester er festlighetene forbi. Helt til neste år, da tiden igjen kommer til å arrangere en ny, sprudlende fest.

For karnevalet vender tilbake hvert år, med paljetter, fjær og sorgløse dager.

Karnevalets historie – hvor stammer kanevalstradisjonen fra?

Maske

Karnevalet i Rio de Janeiro er i dag verdens største, og storbyen er for mange synonym med karneval.

Men karnevalstradisjonen startet faktisk et helt annet sted.

Den opprinnelige karnevalstradisjonen stammer fra tiden før ”Den nye verden” ble oppdaget. Da feiret romerne og grekerne våren med en stor folkefest.

Tradisjonen spredte seg i de katolske delene av Europa, og karnevalet i Venedig, der befolkningen danset i gatene iført masker, var i tidligere tider det mest berømte. Karnevalet kom til Latin-Amerika i kolonitiden, da koloniherrene fra Portugal brakte tradisjonen med seg.

Stadig flere portugisere kom til Brasil, og etter hvert ble karnevalstradisjonen en fast begivenhet for befolkningen. Karnevalet i Brasil kan dateres helt tilbake til 1723 og har gjennomgått en enorm utvikling gjennom flere århundrer.

Hvordan oppsto sambarytmene?

Tromme

Musikk- og dansetradisjonene, som på mange måter er selve innbegrepet på karneval, er blitt utviklet over mange år. Og flere folkeslag har vært involvert i utviklingen av rytmene.

De vestafrikanske slavene, som i 300 år kom til Brasil, brakte med seg sine egne musikktradisjoner over Atlanterhavet. I 1888 opphørte slaveriet, og slaverne flyttet til storbyene. Her ble sambaen skapt, i et samspill mellom musikk utviklet av afrikanerne og europeisk tango og polka. Først i 1917 ble sambaen en del av karnevalet.

Med tiden ble Rio de Janeiros karneval større og større, og i dag er det verdens største og mest fargesprakende fjær- og trommefest.

Har du lyst til å oppleve karnevalet i Rio?

Karnevalet er en virkelig folkefest. Alle deltar i festlighetene, og i karnevalsdagene er der ikke forskjell på rik og fattig, ung og gammel eller svart og hvit. Når trommerne runger gjennom Rio de Janeiros gater og det spilles opp til fest, er alle like.

Besøk Rio de Janeiro på en av våre reiser til Brasil i karnevalstiden. Da kan du oppleve denne folkefesten sammen med millioner av andre dansende og skuelystne.

Se våre reiser til Brasil nedenfor:

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende