TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartiklerMayaene, inkaene og aztekerne

Mayaene, inkaene og aztekerne

11.02.2020
Vis alle innlegg

Maya Tempel

Tre store kulturer og folk hersket i Sør- og Mesoamerika før spanjolenes inntog på 1500-tallet. Disse folkenes ruiner, bygningsverk og kultur kan fremdeles oppleves på mange av reisene våre.

Les mer og få vite mye interessant om disse fascinerende folkene.

Sammenligning av de 3 sivilisasjonene

Mayafolket Inkafolket Aztekerfolket
Når Cirka 800 f.Kr. til 1530 e.Kr Fra 1100 til 1530 e.Kr 1400- og 1500-tallet
Hvor Mexico, Belize, Guatemala, Honduras og El Salvador Størstedelen av det vestlige Sør-Amerika, fra Chile i sør til Colombia i nord Store områder av Mexico
Språk 30 forskjellige språk Opptil 700 forskjellige språk Nahuatl
Guder Naturguder Naturguder Fruktbarhetsguder og krigsguder
Byggverk Tempelpyramider og hele byer, som Palenque og Tikal Machu Picchu Pyramidetempler
Fun fact Mayaene levde etter fire forskjellige kalendere Et kjegleformet hode var ensbetydende med overklasse, makt og respekt Folket brukte kakaodrikker ved menneskeofringer
I dag Folket lever den dag i dag, og kan blant annet oppleves i indianerbyene San Juan Chamula og Zinacantán Inkariket falt da spanjolene inntok regionen og brakte med seg sykdommer Kulturen lever videre gjennom indianernes etterkommere

Hvem var de?

Hvem var egentlig de forskjellige folkene? Hvem bygde Machu Picchu, og hvem levde etter flere forskjellige kalendere på samme tid?

Nedenfor forteller vi deg mye interessant.

Mayafolket – fryktinngydende menneskeofringer og avansert arkitektur

Maya Tempel

Mayaene var et indianerfolk som bodde i Mexico, Belize, Guatemala, Honduras og El Salvador fra cirka 800 f.Kr. til 1530 e.Kr. Mayafolket var ikke ett samlet imperium som ble administrert fra én sentral by, som aztekerne og inkaene. Til tross for at befolkningen var bosatt innenfor for det samme geografisk området, snakket de 30 forskjellige språk – og faktisk brukes fremdeles alle disse språkene den dag i dag. Mayaene hadde et komplett skriftspråk og det brukte de blant annet til å skrive bøker.

For mayafolket var jordbruk meget viktig, og derfor tilba de spesielt naturgudene. Det gjorde de blant annet ved å ofre mennesker slik at de blodtørstige gudene fikk næring av menneskeblodet. Til gjengjeld sørget gudene for å gi mayaene fruktbarhet og gode avlinger. Ved en ofringseremoni holdt mayaene offeret fast på toppen av en utvalgt tempelpyramide, mens en yppersteprest skar et hull ved brystet og rev det fremdeles bankende hjertet ut med bare hendene.

Mayaene var både flinke ingeniører og matematikere. De klarte å konstruere store tempelpyramider og lage praktfull kunst og flotte byer, som Palenque og Tikal. Disse byene kan du se på våre rejser til Mexico og Guatemala. Alt dette gjorde de uten å verktøy av metall. Mayaene var et kreativt og nyskapende folk i alt de foretok seg.

Folket levde etter hele fire forskjellige kalendere, hver med sitt formål. På den måten hadde mayaene god oversikt over når religiøse seremonier skulle finne sted og når det var best å dyrke avlinger.

I motsetning til inkafolket og aztekerfolket finnes mayafolket fremdeles.

Mayaene lever i dag i Guatemala og Mexico, og du kan oppleve den autentiske mayakulturen i indianerlandsbyene San Juan Chamula og Zinacantán på våre reiser til Mexico.

Opplev mayaenes kultur på disse reisene:

Inkafolket – arkitektoniske skatter og deformerte kranier

Machu Picchu

Inkaene var også et indianerfolk. Fra 1100 til 1530 e.Kr. erobret de størstedelen av det vestlige Sør-Amerika, fra Chile i sør til Colombia i nord. I sin storhetstid besto inkariket av hele 10 millioner mennesker, selv om det kun var inkakeiseren, og hans enorme familie på 40 000 mennesker som var opprinnelige inkaer. Inkarikets hovedstad var det som i dag er den multikulturelle og hyggelige byen Cusco, der du fremdeles kan oppleve mange av inkaenes bygningsverk på våre reiser til Peru.

Størstedelen av inkariket besto av folk som de opprinnelige inkaene hadde tvunget til å bli del av herredømmet. Derfor fantes det også mange forskjellige språk i riket – opptil 700! Til tross for de mange muntlige språkene hadde inkaene, i motsetning til mayaene og aztekerne, ikke noe skriftspråk.

Overklassen var meget opptatt av å skille seg ut fra resten av befolkningen. Derfor fikk nyfødte barn bundet et stramt tørkle rundt hodet, slik at kraniet deres ble kjegleformet. Deformerte kranier var symboler på makt og respekt.

Som mayafolket var drev inkaene med jordbruk og tilba naturguder. Inkafolket brukte også menneskeofringer. De ofret spesielt sunne og vakre barn, for gudene måtte få de mest dyrebare gavene folket kunne gi.

Det er ingen tvil om at inkaene var flinke ingeniører og arkitekter. Dette er Machu Picchu i Peru og terrassene i de bratte fjellsidene fantastiske beviser på. Da ruinene ble gjenoppdaget i 1911 av den amerikanske arkeologen Hiram Bingham ble det raskt klart at inkaene hadde hatt en fenomenal forståelse for bygningskonstruksjon.

Da spanjolene overtok regionen betydde det også inkarikets fall. Spanjolene tok inkaene som slaver, og de som slapp unna slaveriet døde av spanjolenes medbrakte sykdommer. I dag har du mulighet til å oppleve ruinene av inkaenes imponerende bygningsverk på våre reiser til Peru.

Opplev inkakulturen på disse reisene:

Aztekerfolket – gigantiske pyramider og ofringer med kakao

Aztec Tempel

Aztekerne var, som mayaene og inkaene, et indianerfolk. Aztekerne hersket over store områder av Mexico på 1400- og 1500-tallet. I motsetning til både maya- og inkafolket hadde aztekerne kun ett språk: nahuatl. Til gjengjeld hadde de massevis av dialekter og også et alfabet som besto av symboler og bildeskrift.

Aztekerne var ikke én samlet nasjon, riket besto av sju forskjellige stammer. Disse sju stammene oppfattet seg aldri som et samlet folkeferd, og dette førte til mange interne stridigheter.

Også aztekerne var flinke arkitekter. De bygde blant annet et enormt pyramidetempel midt i hovedstaden sin, Tenochtitlan, som i dag er bedre kjent som Mexico City. Som mayaene og inkaene ofret aztekerne mennesker. Det var på toppen av aztekernes pyramidetempler at deres menneskeofringer fant sted, og her kunne det også bli ofret mer enn ett menneske om gangen.

Aztekerne tilba også flere fruktbarhetsguder, men deres viktigste gud var krigsguden, Huitzilopochtli. Ved ofringer og seremonier brukte aztekerne en helt spesiell kakaodrikk av tørkede og knuste kakaobønner, for de mente at kakaotreet var hellig og derfor gudene verdig.

I dag er den aztekiske kulturen og skikkene deres historie, men tradisjonene lever videre gjennom indianernes etterkommere, og språket deres snakkes fremdeles av mer enn en million mexicanske indianere. På en reise til Mexico kan du oppleve hvordan aztekernes arv fremdeles er levende rundt omkring i landet.

Opplev aztekerkulturen på disse reisene:

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende