TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartiklerMexicos uavhengighetsdag

Mexicos uavhengighetsdag

14.08.2018
Vis alle innlegg

Parader, dans, fest og fyrverkeri.

Du kan se det mexicanske flagget vaie på bygninger og plasser i alle byer.

Flere steder er det laget blomsterdekorasjoner i fargene rødt, hvitt og grønt – fargene i det mexicanske flagget.

Viva Mexico – viva la independencia” roper folket i gatene.

Det er Mexicos uavhengighetsdag – en av årets viktigste festdager.

Historien om uavhengighetsdagen

Den 16. september er det Mexicos uavhengighetsdag.

Dette er dagen da mexicanerne i 1810 startet sitt opprør mot de spanske koloniherrene som hadde styrt landet siden 1521.

En prest ved navn Hidalgo hadde planlagt et opprør mot det spanske styret. 15. september 1810 fant Hidalgo ut at spanjolene hadde fått nyss om opprøret. Dagen etter, tidlig om morgenen den 16. september, holdt Hidalgo en tale i den lille byen Dolores der han oppfordret mexicanerne til å kjempe mot det spanske styret.

Under talen skal han ha ropt: “Viva México! Viva la Independencia! Vivan los héroes!” (”Lenge leve Mexico! Lenge leve uavhengigheten! Lenge leve heltene!”), og deretter ringte han med kirkeklokkene for å signalisere at revolusjonen mot koloniherrene skulle starte.

Kampen for selvstendighet varte helt til den. 27. september 1821, da Mexico igjen ble selvstendig etter 300 år under spansk styre. 

Hvordan feires dagen i Mexico?

Uavhengighetsdagen feires faktisk over to dager.

Hvert år, på den 15. september, altså dagen før uavhengighetsdagen, roper Mexicos nåværende leder Hildagos krigsrop fra balkongen på National Palace i Mexico City. Dette ropet kalles El Grito de Dolores.

Selv om om Hidalgos opprinnelige kamprop fant sted om morgenen den 16. september, har mexicanerne siden 1910 gjenoppført det dagen før. Denne nye tradisjonen oppsto da president Porfirio Díaz avholdt El Grito Dolores på sin egen fødselsdag som var nettopp 15. september, dagen før uavhengighetsdagen.

Hvert år er rundt en halv million mennesker samlet i sentrum av Mexico City for å høre ropet.

Dagen etter, den 16. september, altså på selve uavhengighetsdagen, kan man også høre krigsropet fra  innbyggerne i Mexicos gater.

Denne dagen er en festdag.

Overalt i Mexico er det parader og korps som marsjerer spiller musikk.

Innbyggerne er kledt i grønt, hvitt og rødt – det mexicanske flaggets farger. Noen steder kan du oppleve tradisjonell folkedans med dansere iført tradisjonelle klær.

Hvor skal man feire dagen?

Uavhengighetsdagen er en festdag som feires overalt i Mexico.

Dra inn til sentrum av byen du befinner deg i om kvelden den 15. september. I alle mexicanske byer vil borgermesteren holde tale og gjenoppføre Hidalgos krigsrop.

Den største menneskemengden finner du naturlig nok i sentrum av Mexico City. Her er det fyrverkeri, nasjonalsang og tale fra Mexicos leder.

Alle talerne starter klokken 23.00 den. 15. september, men det anbefales å komme før for å delta i festlighetene.

Hva spiser man på uavhengighetsdagen?

Der drikkes store mengder tequila på nasjonaldagen. Hvis du heller har lyst på noe annet, kan du kjøpe mat og drikke i de mange matbodene som er satt opp i Mexico City og andre byer i anledning  uavhengighetsdagen.

Bodene selger mange smakfulle tradisjonelle mexicanske retter, punsj og mexicanske godterier.

En særlig populær rett er chiles en nogada. Denne retten er laget av grillede grønne poblano-peppere fylt med en blanding av kjøtt og tørket frukt. Retten er overhelt med en hvit valnøttsaus og pyntet med røde granatplekjerner. Retten har de samme fargene som det mexicanske flagget og er derfor blitt en populær rett på den mexicanske uavhengighetsdagen.

Har du lyst til å oppleve Mexicos uavhengighetsdag?

Mexicos uavhengighetsdag er en festdag som både feires i Mexico og av meksikanere som bor i utlandet.

Hvis du har lyst til å oppleve den festlige atmosfæren og feiringen på alle gatehjørner i Mexicos byer, med tradisjonell mat og musikk, skal du ta en titt på våre turer til Mexico og finne din drømmereise.

Se våre reiser til Mexico nedenfor:

TourCompass – Kom helt tett på!