TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartiklerPåske i Latin-Amerika

Påske i Latin-Amerika

01.03.2018  |  oppdatert: 16.04.2024
Vis alle innlegg

Teppemalerier i Guatemala

Påsken er en spesielt viktig høytid i mange latinamerikanske land, og hvis du drømmer om å oppleve feiringen på nærmeste hold, kan du reise på påskeferie til Latin-Amerika.

De fleste innbyggerne er katolikker, og feiringen av påskeuken, symbol på Jesu død og oppstandelse, er derfor av stor viktighet i denne delen av verden.

Den religiøse feiringen av påsken er mange steder årets viktigste.

I 2025 faller palmesøndag på den 13. april, og den påfølgende påskeuken heter Semana Santa, den hellige uken.

Hva feires i Semana Santa?

Påsk i Brasil

I påsken markeres Jesu død og oppstandelse. Uken begynner med palmesøndag, slik vi kjenner det i vår egen påskefeiring.

Deretter kommer helligdagene skjærtorsdag, langfredag og påskedag.

Påskefeiringens omdreiningspunkt er Jesu siste dager, korsfestelsen og gjenoppstandelsen.

Det er mange religiøse tradisjoner forbundet med feiringen, men store deler av påsken er også en folkefest, der alle er velkomne.

Hvordan feires påsken?

Påskeopptog i Guatemala

Den hellige påskeuken feires med prompt og prakt.

Påske i Latin-Amerika betyr alt fra religiøse ritualer til opptog med flotte drakter og fra påskespill til gudstjenester.

Feiringen skjer på mange plan.

De religiøse ritualene endres ettersom uken skrider frem, og påskespillet illustrerer Jesu vei fra det siste måltidet med disiplene til oppstandelsen.

Men det er ikke kun de helligdagene vi har i Norge som markeres i Latin-Amerika. Her feires hele påskeuken – Semana Santa – med stor entusiasme.

Selv om mye i feiringen av påskeuken i Latin-Amerika som beskrives her er likt overalt, finnes det også spesielle påsketradisjoner i de forskjellige landene. Så derfor har du ulike opplevelser i vente, alt etter hvor du velger å tilbringe påsken i denne delen av verden.

Påsketradisjoner i Peru

Alle påskedagene er viktige for peruanerne, men én dag har likevel en spesiell betydning: skjærtorsdag.

Denne dagen er en viktig dag, spesielt i feiringen i byen Cusco, som i 1650 ble rammet av et jordskjelv. Jordskjelvet jevnet alt med jorden, bortsett fra katedralen. Der ender også opptoget som markerer det tragiske jordskjelvet.

Det sies at jordskjelvet stoppet da en statue som Peru hadde fått av den daværende spanske kongen ble båret ut av katedralen.

At statuen stoppete jordskjelvet var for byens borgere et tegn på at Gud hjalp dem. Derfor bæres det også i dag en kristusstatue gjennom byen på skjærtorsdag.

Påsketradisjoner i Colombia

Påsken er en høytid i særklasse i Colombia. Rundt 90 prosent av befolkningen er katolikker, og påskefeiringen er av stor betydning, både religiøst og kulturelt.

I landets hovedstad, Bogota, holdes gamle tradisjoner fremdeles i hevd. Ved påsketider går det en slags pilegrimsrute gjennom byen der man besøker syv forskjellige religiøse monumenter eller kirker. Denne tradisjonen er en viktig del av den religiøse feiringen i hovedstaden og gjennomføres til minne om Kristi lidelser.

Under påskefeiringen er sentrumsgatene i Bogota stengt for biler for å gjøre plass til fotgjengerne som vandrer fra kirke til kirke. Skoler og butikker holder stengt i høytiden, men kirker og religiøse feiringer er åpne for alle.

Litt nord for hovedstaden ligger byen Zipaquirá. En av denne byens største severdigheter er Saltkatedralen – en underjordisk katedral som er bygget inni en saltgruve, 200 meter under jorden. Denne katedralen er et viktig samlingspunkt påskesøndag, for da avholdes det en meget populær messe her.

Påsketradisjoner i Brasil

Påskehøytiden er meget viktig Brasil. Tradisjonene er forskjellige alt etter hvor i landet man er, men én av måtene brasilianerne feirer påsken på er med tepper, sagflis og blomster.

Med dette pyntes Brasil i påsken, og først legges teppene ut på gatene. Oppå teppene lages det flotte mønstre av sagflis og blomster. Et utrolig vakkert syn.

Påsketradisjoner i Ecuador

Påsken bringer med seg flere forskjellige tradisjoner i Ecuador.

På menyen til påskemiddagen står tradisjonelt retten fanesa, der hovedingrediensene er torsk, korn og bønner. I denne retten brukes det 12 forskjellige kornsorter, og de symboliserer de 12 apostlene.

I tillegg til middagen er det også tradisjon for troende katolikker å dra til byen Cuenca i påsken. Byen er en av Ecuadors mest religiøse, så derfor feirer denne delen av befolkningen gjerne høytiden her.

Også ecuadorianere som ikke er så religiøse reiser ofte bort i påsken. Strandferie er populært.

Påsketradisjoner i Argentina

På samme måte som ecuadorianerne er også argentinerne glade i å reise på påskeferie. De drar ut av byen for å få fred og ro og hygge seg samme med familien.

For mange norske barn betyr påsken påskeegg, og for noen også påskeeggjakt. Denne morsomme leken er også populær blant barn i Argentina. Noen leter etter påskeeggene, mens andre bare bytter de søte sjokoladeeggene med hverandre.

Påsketradisjoner i Costa Rica

Under påskefeiringen er en viktig ingrediens det kulinariske. Costaricanerne spiser fisk og skalldyr i påsken, og et annet populært innslag på menyen er tamal mudo, små «pakker» av maismel med smakfullt fyll.

I tillegg til den gastronomiske delen av feiringen er opptog som viser veien fra Jesu død til oppstandelse også viktig i Costa Rica.

La Lagarteada-feiringen er også av stor viktighet i dette latinamerikanske landet. Tradisjonen er gammel, har elementer av både kristendom og aztekisk kultur og symboliserer Jesu korsfestelse.

Under La Lagarteada fanges en krokodille på langfredag. Dyret holdes fanget på byens torg og settes fri dagen etter.

Påsketradisjoner i Nicaragua

Påskefeiringen i Nicaragua er en smeltedigel av opprinnelige nicaraguanske og spanske ritualer og tradisjoner.

Den hellige uken er en av årets viktigste religiøse begivenheter, og den feires deretter.

For folket i Nicaragua er det viktig at man minnes begivenhetene rundt Kristi død og oppstandelse, så derfor gjør de mye ut av påskefeiringen.

Sagmugg-malerier og opptog er også viktige her, og hvis du vil se en helt unik påskefeiring, skal du reise til Granada, byen der feiringen av denne høytiden er en av landets flotteste.

Påsketradisjoner i Guatemala

Hvis du har lyst til å oppleve en av verdens største påskefeiringer, er Guatemala et naturlig valg.

Interessante skulpturer, fascinerende opptog med bilder og alfombras, det vil si fargerike teppemalerier med blomster og sagmull, er bare en del av den feiringen guatemalanere hyller Jesus med.

Guatemalas påskefeiring er nesten uten sidestykke. Befolkningen markerer Jesu siste dager og oppstandelse sammen med tusenvis av turister.

Har du lyst til å oppleve påsken i Latin-Amerika?

Dekorasjon palmesøndag i Mexico

Hvis du drømmer om en reise til Latin-Amerika, er påsken en tid som anbefales på det varmeste.

Ta en titt på våre forskjellige reisemål i Mellom- og Sør-Amerika og få inspirasjon til din neste reise.

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende