TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartiklerSmak på Peru – 10 tradisjonelle retter

Smak på Peru – 10 tradisjonelle retter

22.06.2018
Vis alle innlegg

Ceviche tilberedt av sprellende fersk fisk, forfriskende, smakfulle cocktails eller de sprøeste dessert-picarones med krydder på toppen. Det er bare noe av den fantastiske maten som serveres i Peru.

Du reiser kanskje ikke til Peru pga. maten, men ikke desto mindre er den peruanske matkulturen et meget interessant bekjentskap, og du har store og annerledes kulinariske opplevelser i vente når du besøker landet.

Her kan du lese mer og få en smakebit på 10 forskjellige peruanske retter og spesialiteter. Så nå har du enda en grunn til å besøke dette fantastiske latinamerikanske landet!

1. Lomo Saltado

Snarstekt okse- eller alpakkakjøtt, chili, tomater, løk, soyasaus og pommes frites. Det er ingrediensene i en lomo saltado, sautert kjøtt på norsk. Ofte serveres denne retten med ris som tilbehør.

Retten kom til landet med kinesere som innvandret til Peru for mange år siden, og den er en fusjon av kinesiske tilberedelsesmetoder og peruanske ingredienser.

Lomo saltado er en utrolig populær rett, og den kan fås over hele landet og på alle peruanske restauranter med respekt for seg selv rundt omkring i verden.

Prøv retten her: Lomo saltado er en rett du finner på nesten alle gatehjørner i Peru. Presentasjonen kan se mer eller mindre innbydende ut, men smaken er alltid ekte peruansk.

2. Aji de Gallina

Aji de Gallina er en kremet, ikke for sterk, lett vinterlig og typisk peruansk rett.

En tykk, gulaktig saus med trevlet kylling som serveres med for eksempel ris, poteter, oliven og et kokt egg som tilbehør.

Sausen lages f.eks. med kondensmelk eller vanlig melk, ost, gul chili (derav fargen), valnøtter, hvitløk og løk. Smaken er likevel ikke alltid den samme, for det er vanlig å sette sitt eget personlige preg på retten.

Den serveres oftere når det blir kaldere tider sør for ekvator.

Prøv retten her: Du kan spise retten alle steder i Peru, men prøv den f.eks. i hovedstaden Lima om vinteren.

3. Anticuchos

Hvis du liker biffretter, vil du nok trolig også sette stor pris på anticuchos.

Denne retten består av smakfulle stykker grillet okse- eller alpakkakjøtt og poteter eller løk med et hint av limesaft. Anticichos lages både av vanlig oksekjøtt og med kjøtt av innmat, ofte kuhjerte.

Retten er utrolig populær som et raskt måltid.

Prøv retten her: Denne retten spises over hele landet – f.eks. som gatemat. Selv om det kanskje høres litt spesielt ut, bør du absolutt prøve den med innmat, f.eks. kuhjerte. Da snakker vi virkelig tradisjonell peruansk mat.

4. Cuy (peruansk marsvin)

Marsvin er ikke et dyr vi spiser i Norge. Men det er et av de mest populære dyrene på peruanske menyer, og en annen av landets nasjonalretter.

Tradisjonelt fylles marsvinet med krydder og tilberedes over åpen ild. Som tilbehør serveres marsvinet med poteter og en chili-dip og spises som grillkylling – med fingrene.

Dyret tilberedes ofte helt og serveres også slik at man fremdeles kan se at det er et marsvin.

Prøv retten her: Marsvin kan spises i hele Peru, men serveres på forskjellige måter. Noen restauranter serverer også kjøttet frityrstekt eller stekt i panne – så prøv deg frem i den sørlige delen av landet, fra Cuzco til Lima.

5. Ceviche

Fersk fisk og skalldyr marinert i sitrussaft. Det er ceviche. En meget delikat rett, som med rette kan kalles peruanernes nasjonalrett. Fisken i ceviche er ikke rå, men tilberedes i sitrusfruktens saft. Rettens navn kommer av ordet ”quechua”, som betyr fersk fisk.

Det er fisk i massevis i Stillehavet utenfor den peruanske vestkysten.

Denne sitrusmarinerte fisk- og skalldyrretten består i tillegg til hovedingrediensene av mange forskjellige smaker, for den finnes i mange utgaver. Bl.a. kan retten krydres med rødløk, chili og salt.

Prøv retten her: Alt etter hvor i landet du er, er det forskjellige smaksvarianter. Prøv ceviche i kystområder som Lima og bestill abbor med leche de tigre, som er en intensiv sitrusmarinade. I Andes-området kan du prøve ørret med rødløk og søtpoteter.

6. Picarones

Picarones er Perus svar på en smultring.

Deigen lages av mel fra søtpoteter og formes til små ringer, akkurat som smultringer. Deretter frityrstekes ringene til de er lekre gylne og sprø og serveres med honning eller sirup og en krydderblanding på toppen, som bl.a. består av appelsin og kanel.

Du kan med fordel nyte disse smakfulle godbitene på en kveldstur i f.eks. Cuzco eller Limas vakre og hyggelige gater. Men de små picarones kan også kjøpes på restauranter og er en perfekt avslutning på en peruansk lunsj eller middag.

Prøv bakverket her: Gå en tur på et marked, eller kanskje du er så heldig og får oppleve en lokal kvinne som åpner døren i kveldstimene for å selge sine små picarones i f.eks. Cuzco eller Lima. Kos deg med søtsakene som kveldssnack mens barna leker i gatene.

7. Lúcuma

Lúcuma er en frukt som på grunn av sin form også kalles eggfrukt.

Frukten har en kjerne som er mindre enn en avokadokjerne i midten, og den er solgul som en mango i fruktkjøttet. Lúcumafrukten vokser i fjellområdene i Peru.

Den eksotiske frukten brukes i mange desserter, i kaker, med sjokolade til eller ofte i is. Faktisk er lúcumais veldig populær blant peruanerne.

Selv om frukten minner om en mango i form og farge, er smaken helt annerledes – og faktisk ganske vanskelig å beskrive helt nøyaktig. Men smaken er i alle fall søtlig og minner kanskje mest om en slags karamell. Konsistensen er også helt spesiell. Den er kremaktig, men samtidig fast.

Lúcumafrukten er et interessant bekjentskap, så pass på å prøve denne eksotiske frukten når du er i Peru.

Prøv frukten her: Du vil finne denne frukten på alt fra markeder til restauranter og isbarer. Prøv en deilig dessert med lúcuma eller nyt synet av den på markedene.

8. Coca-te

Mange peruanere tygger coca-blader for å blant annet lindre de følgene høydene kan ha. Men man kan også bruke bladene i en te.

Når man drikker coca-teen, kan man bli lett beruset, så drikk den med måte.

Smaken er en blanding av spinat, grønn te og mint.

Prøv drikken her: Du kan få denne teen fra omkring 2.100 meters høyde på hoteller og restauranter. Hvis du vil prøve den, er Cuzco- og Machu Picchu-områdene stedet.

9. Pisco soer

Hvis du har lyst på en forfriskende drink, skal du prøve en pisco soer.

Pico soer lages av brandy, eggehvite, sitronsaft, sirup og Angostura, en bitter laget av planteekstrakter.

Brandyen er fremstilt av åtte forskjellige vindruer i Ica-regionen i Peru, og fås i flere forskjellige varianter, avhengig av brandyens alder og produksjonsteknikk.

Drinken er lett limefarget og toppet med eggehviteskum – og smaker utrolig godt.

Prøv drikken her: Pico soer er absolutt et nasjonalt klenodium som serveres på enhver peruansk bar med respekt for seg selv.

10. Chicha morada

Denne peruanske drikken har en fakker lilla farge og lavt alkoholinnhold.

Den er laget av lilla mais, en av de vekstene som har vært av stor betydning for Peru i mange, mange år.

Drikken inneholder blant annet nellik, sitron, kanel og sukker.

Prøv drikken her: Hvis du er på tur og ser røde blomster på husgavlen, kan du garantert kjøpe chicha morada. Dette er en peruansk opplevelse av de helt store.

Har du lyst til å reise til Peru?

Det peruanske kjøkkenet er utrolig innholdsrikt, og her er det bokstavelig talt noe for enhver smak.

Hvis du har lyst til å oppleve Perus kulinariske side i tillegg til alle de andre fantastiske opplevelsene dette flotte landet kan by på, skal du ta en titt på alle våre Peru-reiser.

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende