• Fornøyde gjester siden 2006
 • Dedikerte reiseeksperter
 • Gjennomtestede kvalitetsreiser
 • Lokale guider valgt med omhu
 • Prisgaranti
 • Assistanse 24/7
 • Medlem av Reisegarantifonden

Praktisk informasjon om Costa Rica

Praktisk informasjon om Costa Rica

Praktisk informasjon om Costa Rica

1. Klima

Costa Rica har kyster mot Stillehavet og Det Karibiske Hav. Landet ligger i den subtropiske og tropiske klimasonen med jevne temperaturer året rundt på 20-30 grader. Det forekommer likevel mindre variasjoner avhengig av årstiden og høydene. Den karibiske kysten er generelt varmere og mer fuktig.
Regnmengden varierer mye i de forskjellige delene av Costa Rica. Ut mot Stillehavet er det regntid mellom mai og oktober, hvor regnet typisk faller om ettermiddagen i korte, kraftige byger. Mot det Karibiske Hav er det ikke faste regnperioder. Desember og juli er likevel de månedene hvor det regner mest.

Værstatistikk for San José:

JAN FEB MAR APR MAI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DES
Dagstemp. 24 24 26 27 27 27 26 26 27 26 25 24
Nattemp. 14 14 15 16 16 16 16 16 16 15 15 15
Nedbør mm 15 5 20 46 229 241 211 240 305 300 145 41
Dagstemp. Nattemp. Nedbør mm
JAN 24 14 15
FEB 24 14 5
MAR 26 15 20
APR 27 16 46
MAI 27 16 229
JUN 27 16 241
JUL 26 16 211
AUG 26 16 240
SEP 27 16 305
OKT 26 15 300
NOV 25 15 145
DES 24 15 41
2. Reisemåte

Utflukter og transport foregår i mindre internasjonale grupper.  Utflukter er med engelsktalende guider.

3. Når reiser man til Costa Rica?

Det er best å reise til Costa Rica i vår vintersesong, det vil si i perioden fra november til april, hvor det generelt vil være pent vær. Det vil likevel alltid være regnbyger, spesielt hvis man reiser i fjellene eller har opphold i regnskogen. De dårligste månedene værmessig er august og september.

4. Reisebetingelser

Les vennligst våre generelle reisebetingelser grundig da disse er en del av avtalegrunnlaget for reiser kjøpt hos Lamatours.no. Reiser kjøpt hos oss er omfattet av “Lov om pakkereiser”.

Klikk her for å lese reisebetingelserne.

5. Hjelp til å tegne reiseforsikring

På vår side om forsikring kan du få all den informasjonen du trenger.

Klikk her for å gå til vår side om forsikring.

6. Språk

I Costa Rica snakker man spansk, men de er svært hjelpsomme og elsker å få en sjanse til å bruke de engelske glosene de måtte kunne. På landet kan engelsk være en mangelvare, og derfor benytter vi tospråklige (engelsk/spansk) guider. Man kan avslutte mange setninger med «por favor» som betyr «vær så snill». «Gracias» som betyr «Takk» baner også veien for mange vennlige smil. Da det kommer en del amerikanske turister til dette mellomamerikanske landet er det mange som kan snakke engelsk på turiststedene.

7. Vaksiner

Vi anbefaler alltid å kontakte spesiallege, fastlegen din eller en autorisert vaksinasjonsklinikk for å få aktuell og oppdatert informasjon om vaksiner og evt. forebyggende medisin.

Vær spesielt oppmerksom på reglene som gjelder for gul feber – spesielt hvis du reiser inn via et annet sør- eller mellomamerikansk land der det finnes gul feber.

Noen land krever bevis for at du er vaksinert mot gul feber ved innreise. Så husk å ta med deg vaksinasjonskortet ditt hvis en slik vaksine er påkrevd.
www.fhi.no kan du lese mer. Vaksinasjonssattest skal medbringes.

8. Pass/Visum

Passet ditt må være gyldig minimum 6 måneder etter hjemreise.

Som norsk statsborger kreves det ikke visum for opphold i Costa Rica under 90 dager.

Utenriksdepartementets hjemmeside finner du også informasjon om visumregler.

Hvis du skal reise via USA, gjelder følgende for norske statsborgere:

For å reise via USA må du søke om en ESTA-innreisetillatelse (Electronic System for Travel Authorization). Uten ESTA får du ikke lov til å reise via USA. Søk om innreisetillatelsen i god tid, senest 72 timer før avreise til USA. ESTA koster 14 USD pr. person, og alle reisende uansett alder må søke om det. Du kan søke via følgende kobling: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/. Du må ha passet ditt, reiseinformasjonen, kredittkort og e-postadressen din tilgjengelig når du søker. Innreisetillatelsen er elektronisk forbundet med passet ditt, og er gyldig i 2 år eller til passet ditt utløper (avhengig av hva som skjer først). Vi anbefaler at du tar med en fysisk kopi (utskrift) av din ESTA-innreisetillatelse, hvis systemet for eksempel skulle være nede ved ankomst, men dette er ikke et krav.

Hvis du får et nytt pass, må du også søke om en ny ESTA-innreisetillatelse.

Hvis du har reist til Iran, Irak, Sudan eller Syria den 1. mars 2011 eller senere, må du søke om visum på Den amerikanske ambassade. Da kan du ikke søke om ESTA. Det samme gelder hvis du har dobbelt statsborgerskap i Iran, Irak, Sudan eller Syria.

Hvis du skal reise via Canada, gjelder følgende for norske statsborgere:

For å reise via Canada må du søke om en eTA-innreisetillatelse (Electronic Travel Authorization). Uten eTA får du ikke lov til å reise via Canada. Søk om innreisetillatelsen i god tid.eTA koster 7 CAD pr. person, og alle reisende uansett alder små søke om det. Du kan søke via følgende kobling: http://www.cic.gc.ca/english/visit/eta-start.asp. Du må ha passet ditt, reiseinformasjonen, kredittkort og e-postadressen din tilgjengelig når du søker. Innreisetillatelsen er elektronisk forbundet med passet ditt, og er gyldig i 5 år eller til passet ditt utløper (avhengig av hva som skjer først). Vi anbefaler at du tar med en fysisk kopi (utskrift) av din eTA-innreisetillatelse, hvis systemet for eksempel skulle være nede ved ankomst, men dette er ikke et krav.

Hvis du får et nytt pass, må du også søke om en ny eTA-innreisetillatelse.

9. Valuta

Den costaricanske valutaen heter colón (CRC). På www.valutaveksel.no kan du alltid se den nøyaktige kursen. Det anbefales å ta med seg amerikanske dollar i kontanter, som du ved ankomst kan veksle på et offisielt vekslekontor. Bankautomater, såkalte ATM, finnes nesten overalt. Vanlige kredittkort (Visa og Mastercard) kan brukes på hoteller, mange restauranter og butikker. Husk derimot nok en gang at jo lenger ut på landet man kommer, jo vanskeligere kan det være å bruke kredittkort.

10. Prisnivå

Generelt er det billigere i Costa Rica enn i Norge. Det er billigere å spise ute, men det finnes likevel mat og drikke på alle prisnivåer. Reiser man utenfor storbyene vil det også være billigere.

11. Tips

Der legges automatisk til 10 % «service charge» til prisen på restauranter. Hvis man vil gi ytterligere tips, legger man normalt til 3-5 % ekstra. Hvis man har en guide en hel dag tilsvarer det et beløp på 400-500 colón. Hvis det «bare» er guiden ved transfer er det et beløp mellom 100-200 colón.

12. Tidsforskjell

Tidsforskjellen mellom Norge og Costa Rica varierer avhengig av om det er sommer- eller vintertid i Norge.
Ved sommertid: – 8 timer. Det vil si når kl. er 12 i Norge, er kl. 4 i Costa Rica.
Ved vintertid: – 7 timer.

13. Elektrisitet

Costa Rica har 110 volt. Kontaktene er av amerikansk modell med «flate» stikk. Ta derfor med adapter.

14. Telefon og internett

Den internasjonale landskoden for Costa Rica er + 506. Det kan være dyrt å ringe hjem fra Costa Rica, så sjekk evt. med ditt eget mobilselskap mht. dekning og priser for oppringning. Det finnes internettkaféer i de fleste større byene.

15. Sikkerhet

Overalt hvor det er fattigdom i verden gjelder det å være diskret. Det er ikke klokt å legge igjen verdier eller vise dem fram åpenlyst. Vi arbeider utelukkende med utdannede, erfarne og sertifiserte guider, som alltid er villige til å gi deg råd om sikkerhet, og som vet nøyaktig hvor man kan bevege seg i sikkerhet. Følg alltid guidens råd så vil det ikke være noen fare. I Costa Rica er det likevel bare i San José hvor man må være påpasselig. Hvis man går ut etter mørkets frembrudd bør man benytte taxi til og fra hotellet.

16. Mat og drikke

Costa Rica har ikke verdens mest spennende kjøkken. Ris og bønner er faste bestanddeler i enhver costaricansk rett. Internasjonale retter kan derimot fås på de fleste restauranter. Gallo pinto er en nasjonalrett som består av stekt ris og svarte bønner. Ellers serveres det ofte kylling til risen (arroz con pollo). Nasjonaldrikken i Costa Rica er ikke en spesiell form for alkohol som i andre land, men derimot deres fantastiske kaffe hvor grano d’oro kan anbefales.

17. Helligdager

Det er alltid en spesiell opplevelse å være med på andre lands tradisjoner og feiringer. Nedenfor kan du se en oversikt over helligdager, viktige festivaler og andre spesielle merkedager.

Vær oppmerksom på at enkelte museer og attraksjoner kan være stengt på disse dagene.

18. Flyreservasjon og flybilletter

Vi sender deg din flyreservasjon så snart du har bestilt reisen din. På reiseplanen kan du se tider og reiserute. Det er viktig, at du sjekker om navnet ditt har stavefeil. Det navnet som står på reservasjonen må være nøyaktig det som står skrevet i passet ditt. Hvis du legger merke til feil i navn, skal du kontakte oss med en gang.

I dag finnes det kun elektroniske flybilletter (e-billett), du får altså ikke en flybillett av papir til bruk ved innsjekking på flyplassen. Når du sjekker inn på flyplassen, skal du bruke passet ditt og en booking-referanse. Booking-referansen står på reiseplanen din.

19. Servicebrev

Når du har kjøpt en reise gjennom oss, vil du få tilsendt vårt servicebrev før avreise. I servicebrevet finner du viktige informasjoner om f.eks. innsjekking på nett, hvordan du forholder deg ved forsinkelser og våre avtalte retningslinjer for tips. Dessuten finner du viktige telefonnumre til våre lokale representanter samt vårt nødtelefonnummer.

Derfor er det viktig at du skriver ut servicebrevet og tar det med på reisen.

20. Setereservasjon, oppgradering og ekstra benplass

Flyselskapet vil tildele deg en plass på flyet når du sjekker inn. Hvis du har spesifikke ønsker, kan du reservere seter på flyselskapets hjemmeside. De fleste flyselskaper har et menypunkt som heter ”manage my booking”. Som hovedregel er dette noe du skal betale for,  så ha kredittkortet ditt klar, når du går i gang. Det varierer når flyselskapene åpner for reservasjon av seter, men ofte kan du reservere seter fra bestillingstidspunktet og inntil 48 timer før avgang.

Mange flyselskaper tilbyr dessuten også oppgradering til seter med ekstra benplass og komfort, f.eks. Economy Comfort hos KLM og Premium Voyageur hos Air France. Du kan selv oppgradere via flyselskapets hjemmeside mot betaling.

Vi gjør dessuten oppmerksom på at flyselskapet har full råderett over alle seter på flyet, og at de derfor alltid har rett til å foreta endringer i en reservasjon. Hvis du ikke reserverer seter før avreise, vil du få tildelt en plass av flyselskapet når du sjekker inn.

21. Bagasjen din

Vi benytter mange forskjellige flyselskap til Costa Rica. Derfor kan det variere hvor mye og hvor mange kg du kan ta med deg i både innsjekket bagasje og håndbagasje. Se informasjon om dette på flybilletten din eller kontakt oss hvis du har spørsmål om dette.

Sørg også for at du har alle viktige og uunnværlige ting i håndbagasjen. Det inkluderer f.eks. pass, visum, flybilletter, forsikringer, kredittkort, penger og kamera, men også evt. info om helsetilstanden din og livsviktig medisin.

Det kan trekke kaldt fra flyets luftkondisjoneringsanlegg så ta med en genser eller vindjakke i håndbagasjen.

22. Transport i Costa Rica

På våre rundreiser i Costa Rica bruker vi både privat transport, minibusser og billeie på våre kjør-selv-turer.

Transfer fra/til flyplassen i San Jose:

Transfer fra og til flyplassen i San Jose foregår med privat transport som deles med andre Lamatours-gjester. En engelsktalende sjåfør henter deg ved ankomst og kjører deg tilbake til flyplassen ved avreise.

Minibusser (shuttle-service fra hotell til hotell):

I Costa Rica er det et stort nettverk av minibusser (med plass til ca. 15 personer) som kjører mellom landets populære turistreisemål. Dette er en effektiv og billig måte å komme seg rundt på. Du blir hentet på hotellet ditt og kjørt helt til døren til ditt neste hotell. Du kan bare lene deg tilbake i setet og nyte den vakre naturen på rundreisen i Costa Rica.

På rundreisen kan det være strekninger der minibussene ikke kjører, og her vil det være privat transport, som evt. deles med andre Lamatours-gjester.

OBS: I høysesongen fra des.–mar. + over påske eller ved andre større begivenheter kan minibussene bli erstattet med større busser for at alle skal få plass.

Kjør selv i Costa Rica:

Flere av reisene våre tilbyr vi også som kjør-selv-turer. Costa Rica er et forholdsvis greit land å kjøre rundt i, og det gir en fantastisk frihet å ha sin egen bil og selv kunne bestemme akkurat hvor og når man ønsker å legge inn et stopp.

Når du henter leiebilen, skal du vise frem passet ditt og et internasjonalt førerkort. Du får internasjonalt førerkort ved henvendelse til NAF (Norges Automobil Forbund), KNA (Kongelig Norsk Automobilklub) eller MA (Motorførernes Avholdsforbund). Billeien inkluderer fritt antall kilometer, lovpliktige forsikringer og GPS. Du får også utlevert et kart over Costa Rica.

Det avkreves et sikkerhetsdepositum på ca. 100 USD ved billeiens start. Dette beløpet skal betales med kredittkort og blir tilbakeført til kredittkortet ditt ca. 7 dager etter at bilen er levert igjen.
Husk å ta med deg et kredittkort til dette sikkerhetsdepositumet.

De fleste veiene i Costa Rica er i god stand, men vær ekstra oppmerksom når du kjører på svingete fjellveier. I nærheten av nasjonalparkene lever det mange dyr, så der må du også være spesielt aktsom.
Vi anbefaler aldri å kjøre etter mørkets frembrudd.

Minimumsalderen for å leie bil er 21 år.

23. Veiledende pakkeliste til Costa Rica
 • Pass
 • Billetter
 • Kredittkort og litt kontanter i enten lokal valuta (CRC) eller EUR/USD, som kan veksles til lokal valuta
 • Reiseforsikringspapirer
 • Kopi av pass og reisedokumenter
 • Mobiltelefon og lader
 • Kamera, lader og evt. ekstra batterier (vanntett etui er en god idé)
 • Kikkert, hvis du skal se på dyr
 • Reiseadapter, så du kan lade det elektroniske utstyret ditt
 • Hodelykt eller lommelykt og batterier
 • Dagstursekk (kan evt. brukes som håndbagasje) og evt. en vanntett pose («dry bag»)
 • Gjenbrukbar vannflaske
 • Toalettsaker
 • Førstehjelpssett med plaster, gnagsårplaster, smertestillende og magetabletter
 • Myggbalsam eller -spray
 • Solkrem med høy solfaktor
 • Leppepomade med solfaktor
 • Ørepropper
 • Shorts og løstsittende, lange bukser (gjerne hurtigtørkende)
 • Kort- og langermede skjorter
 • Genser eller vindjakke til kjølige kvelder og besøk i høytliggende områder
 • Lett regnjakke eller poncho
 • Komfortabelt fottøy, både lukkede sko (gjerne vannavstøtende) og sandaler
 • Caps eller hatt med solskygge og solbriller
 • Badetøy og håndkle
24. Reisende med innskrenket bevegelighet

Vi vil gjøre deg oppmerksom på at reisene våre generelt ikke egner seg for bevegelseshemmede personer. Ta kontakt med oss for å høre om mulighetene i forhold til dine spesifikke behov.

Våre mest populære reiser
Hit reiser andre
Kontakt reisekonsulent Tom Søndergaard

Skriv til:
info@lamatours.no

Ring til:
21 95 01 29

Åpningstider:
Hverdager fra 9.00 - 16.00

Vi bruker cookies til statistikk og målrettet markedsføring hos tredjepart.
Du samtykker i dette ved å klikke deg videre.
Les mer her.

Velkommen til ny design på Lamatours.no

Vi har fått ny design siden du sist besøkte oss, men reisene våre er fremdeles de samme.