• Fornøyde gjester siden 2006
  • Dedikerte reiseeksperter
  • Gjennomtestede kvalitetsreiser
  • Lokale guider valgt med omhu
  • Prisgaranti
  • Assistanse 24/7
  • Medlem av Reisegarantifonden

Praktisk informasjon om Ecuador/Galapagos

Praktisk informasjon om Ecuador/Galapagos

Praktisk informasjon om Ecuador/Galapagos

1. Klima

Ecuador ligger på ekvator, i den tropiske klimasonen, og er et relativt lite land, sammenlignet med de andre søramerikanske landene. Til tross for landets størrelse og beliggenhet er det likevel store regionale forskjeller når det gjelder Ecuadors klima. Det skyldes at landskapet varierer mye på grunn av de høye Andesfjellene, den frodige Amazonas-regnskogen, den varme kystlinjen og Galapagosøyene i Stillehavet

Andesfjellene:
I Quito og Andesfjellene kan du i perioden juni til september forvente behagelige temperaturer og solrike dager. I perioden fra oktober til mai faller det mer regn i fjellene. Ofte er det sol om morgenen, og utover ettermiddagen kommer skyene og regnet innover fjellene.

Værstatistikk for Quito: JAN FEB MAR APR MAI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DES
Gjennomsnittlig maks. temp. 21 20 20 20 20 20 21 21 21 21 21 21
Gjennomsnittlig min. temp. 10 11 10 10 10 10 10 9 9 10 10 10
Nedbør mm 104 120 155 179 122 52 38 31 59 112 128 111


Amazonas:

Amazonas-regnskogen er alltid varm, og luftfuktigheten er høy. Regn med kraftige regnskyll året rundt, så husk å ta med regntøy.

Værstatistikk for Tena: JAN FEB MAR APR MAI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DES
Gjennomsnitlig maks. temp. 31 31 30 30 29 29 29 29 30 31 31 31
Gjennomsnitlig min. temp. 23 23 23 23 23 22 22 22 22 23 23 23
Nedbør mm 112 130 153 174 160 133 99 85 104 135 137 125


Ecuadors stillehavskyst:
I Ecuadors lavtliggende kystområder ved Stillehavet er været normalt varmt. Perioden fra januar til april er den varmeste og våteste, med kraftige regnbyger. Mellom mai og desember faller temperaturen ved kysten et par grader, og det regner sjelden.

Værstatistikk for Guayaquil: JAN FEB MAR APR MAI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DES
Gjennomsnittlig maks. temp. 31 31 32 32 31 30 29 30 30 30 31 32
Gjennomsnittlig min. temp. 24 24 24 24 23 22 21 21 21 21 22 23
Nedbør mm 167 266 227 142 51 23 10 1 1 4 16 41


Galapagosøyene:

På Galapagosøyene er den våte og varme perioden fra januar til juni. Denne perioden regnes for å være øyenes høysesong. Været er som regel solrikt, men med korte, kraftige regnbyger om ettermiddagen. Der er ikke så mye vind, og havet er varmt og rolig i denne perioden.

Den kalde og tørre klimaperioden er fra juli til desember. I disse månedene faller spesielt vanntemperaturen litt, og du kan trenge en våtdrakt hvis du skal ut og snorkle. Været er solrikt og fremdeles varmt, men havet er mer urolig.

Galapagosøyene kan man reise til året rundt. Dyrelivet er fantastisk hele året, uansett i hvilken måned du velger å reise.

Værstatistikk for Galapagos: JAN FEB MAR APR MAI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DES
Gjennomsnittlig maks. temp. 29 30 31 30 29 28 26 26 26 26 27 28
Gjennomsnittlig min. temp. 23 23 23 23 23 22 21 20 20 20 21 22
Nedbør mm 83 107 106 95 42 33 19 10 8 11 13 52
2. Reiseform

Utflukter og ankomsttransferer foregår i mindre, internasjonale grupper med engelsktalende guider.

3. Når reiser man til Ecuador?

Man kan reise til Ecuador året rundt. Det er flest besøkende i Ecuador i perioden juni til september og igjen fra desember til januar, da mange amerikanere og europeere har ferie.
Høysesongen på Galapagosøyene er fra januar til juni – i den varme og våte perioden.

Det relativt lille landet har imidlertid store regionale klimaforskjeller. Se hvordan været er i de områdene i Ecuador som du planlegger å reise til under vårt “Klima”-punkt.

4. Reisebetingelser

Vennligst les grundig gjennom våre generelle reisebetingelser, da disse er en del av avtalevilkårene i forbindelse med reiser som kjøpes hos Lamatours.no. Reiser som kjøpes hos oss er omfattet av ”Lov om pakkereiser”.

Klikk her for å lese reisebetingelsene våre.

5. Obligatorisk reiseforsikring

Den ecuadorianske regjeringen krever at alle reisende til Galapagos har en reisesykeforsikring. Reisesykeforsikringen skal kjøpes hjemmefra før avreise, og skal dekke utgifter til legebehandling eller medikamentomkostninger m.m.

Ved ankomst til Galapagos skal reisende kunne fremvise et sertifikat eller forsikringsbevis som angir forsikringsforholdene. Reisesykeforsikringen skal være gyldig under hele oppholdet.

Under vår side om forsikring finner du all nødvendig informasjon.

Klikk her for å gå til vår side om forsikring.

6. Språk

I Ecuador snakker de spansk, men de er svært hjelpsomme og elsker å få en mulighet til å bruke de engelske glosene de kan. På landet kan engelsk være en mangelvare, og derfor benytter vi tospråklige (engelsk/spansk) guider. Man kan avslutte mange setninger med «por favor», som betyr «vær så snill». «Gracias» – «takk» – baner også vei for mange vennlige smil.

7. Vaksinasjoner

Vi råder deg til å kontakte en spesiallege, fastlegen din eller en godkjent reiseklinikk. Du kan også lese mere om reglene for reisevaksiner hos Folkehelseinstituttet.

Vær spesielt oppmerksom på reglene som gjelder for gul feber – spesielt hvis du reiser inn via et annet sør- eller mellomamerikansk land der det finnes gul feber.

Noen land krever bevis for at du er vaksinert mot gul feber ved innreise. Så husk å ta med deg vaksinasjonskortet ditt hvis en slik vaksine er påkrevd.

8. Visum

Som norsk statsborger kreves det ikke visum for opphold under 90 dager. Som med annen internasjonal reiseaktivitet må du ha et gyldig norsk pass. Kravet til passets gyldighetsperiode kan variere, men som hovedregel skal passet være gyldig i minst 6 måneder etter hjemkomst. Da disse reglene av og til kan endre seg, oppfordrer vi til et besøk på Utenriksdepartementets side. Du kan selvsagt også spørre oss.

Hvis du skal reise via USA, gjelder følgende for norske statsborgere:

For å reise via USA må du søke om en ESTA-innreisetillatelse (Electronic System for Travel Authorization). Uten ESTA får du ikke lov til å reise via USA. Søk om innreisetillatelsen i god tid, senest 72 timer før avreise til USA. ESTA koster 14 USD pr. person, og alle reisende uansett alder må søke om det. Du kan søke via følgende kobling: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/. Du må ha passet ditt, reiseinformasjonen, kredittkort og e-postadressen din tilgjengelig når du søker. Innreisetillatelsen er elektronisk forbundet med passet ditt, og er gyldig i 2 år eller til passet ditt utløper (avhengig av hva som skjer først). Vi anbefaler at du tar med en fysisk kopi (utskrift) av din ESTA-innreisetillatelse, hvis systemet for eksempel skulle være nede ved ankomst, men dette er ikke et krav.

Hvis du får et nytt pass, må du også søke om en ny ESTA-innreisetillatelse.

Hvis du har reist til Iran, Irak, Sudan eller Syria den 1. mars 2011 eller senere, må du søke om visum på Den amerikanske ambassade. Da kan du ikke søke om ESTA. Det samme gelder hvis du har dobbelt statsborgerskap i Iran, Irak, Sudan eller Syria.

Hvis du skal reise via Canada, gjelder følgende for norske statsborgere:

For å reise via Canada må du søke om en eTA-innreisetillatelse (Electronic Travel Authorization). Uten eTA får du ikke lov til å reise via Canada. Søk om innreisetillatelsen i god tid.eTA koster 7 CAD pr. person, og alle reisende uansett alder små søke om det. Du kan søke via følgende kobling: http://www.cic.gc.ca/english/visit/eta-start.asp. Du må ha passet ditt, reiseinformasjonen, kredittkort og e-postadressen din tilgjengelig når du søker. Innreisetillatelsen er elektronisk forbundet med passet ditt, og er gyldig i 5 år eller til passet ditt utløper (avhengig av hva som skjer først). Vi anbefaler at du tar med en fysisk kopi (utskrift) av din eTA-innreisetillatelse, hvis systemet for eksempel skulle være nede ved ankomst, men dette er ikke et krav.

Hvis du får et nytt pass, må du også søke om en ny eTA-innreisetillatelse.

9. Valuta

Valutaen i Ecuador er amerikanske dollar. På www.dnb.no/valutakurser/ kan du alltid se den nøyaktige kursen. Minibanker (ATM) finnes nesten overalt. Vanlig kredittkort kan brukes på hoteller, i mange restauranter og butikker. Igjen gjelder det derimot, at jo lenger man kommer ut på landet, desto vanskeligere kan det være å bruke kredittkort. Tips kan derimot bare betales med kontanter på Galapagos-krysstoktsbåtene.

10. Prisnivå

Generelt er prisnivået i Ecuador lavere enn i Norge.

Det er billigere å spise ute, selv om det finnes mat og drikkevarer i alle prisklasser. I Quito kan du f.eks. få dagens rett og et glass saft for ca. 3 USD på de lokale lunsjrestaurantene. Men spiser du på de finere restauranter, ligger prisnivået fra 8-10 USD og oppover for en hovedrett.

Vi kan anbefale potetsuppen Locro de Papa, som er en ecuadoriansk spesialitet. Den finner du på nesten alle menyer, og den koster ca. 3-4 USD.

På Galapagosøyene er prisnivået høyere enn på fastlandet.

11. Tips

Nedenfor finner du retningslinjer om tips i Ecuador, men det er alltid du som bestemmer om du har lyst til å følge dem. Det er frivillig å gi tips, og du skal kun gi det hvis du har fått god service.

I Ecuador er det skikk og bruk å gi tips til hotellpersonale og på restauranter. Vær oppmerksom på at noen restauranter allerede har lagt til 10 % på regningen, og da trenger du naturligvis ikke å gi noe ekstra. På utflukter er det skikk og bruk at hver gjest gir guiden ca. 5-10 USD og sjåføren ca. 3-5 USD pr. dag.

Hvis du skal til Amazonas, er nivået her ca. 8-10 USD til guiden og ca. 3-5 USD til personalet (samlet) pr. person pr. dag. Tips til guiden gis direkte til guiden etter den siste utflukten, og tips til personalet legges i en tips-boks i resepsjonen.

Hvis du skal på cruise til Galapagosøyene, er tips-nivået litt høyere. Her anbefales det å gi guiden ca. 10-15 USD pr. person pr. dag og besetningen ca. 5-10 USD pr. person pr. dag. Du vil få 2 konvolutter dagen før avreise: Én konvolutt til tips til guiden, som avleveres personlig, og én konvolutt til tips til resten av besetningen. Denne konvolutten legges i en tips-boks.

12. Tidsforskjell

Tidsforskjellen mellom Norge og Ecuador varierer avhengig av om det er sommer- eller vintertid i Norge.
Ved sommertid: Ecuador: -7 timer. Galapagos: -8 timer. Det vil si at når kl. er 12 i Danmark, er kl. 5 i Ecuador og 4 på Galapagos.
Ved vintertid: Ecuador: -6 timer. Galapagos -7 timer.

13. Strøm

Ecuador har 110 volt og støpsler med to flate stifter. Sørg derfor for å ta med en adapter.

14. Telefon og internett

Den internasjonale landkoden for Ecuador er +593. Det kan være dyrt å ringe hjem fra Ecuador. Sjekk evt. med din egen mobilleverandør om dekning og priser for å bli oppringt.

Det er Wi-Fi på alle hoteller, enten i resepsjonen eller på rommene. Wi-Fi-signalet utenfor de større byer og på Galapagosøyene kan imidlertid være ustabilt.

15. Sikkerhet

I alle deler av verden hvor det er fattigdom er det viktig å være diskret. Det er uklokt å legge fra seg verdier eller bære dem åpenlyst. Vi jobber kun med utdannede, erfarne og sertifiserte guider som alltid er villige til å gi deg råd om sikkerhet, og som vet nøyaktig hvor det er trygt å ferdes. Følg alltid guidens råd og veiledning vedrørende sikkerhet så er det ingen fare.

16. Mat og drikke

Det blir servert masse fisk og skalldyr i Ecuador. Særlig retten ceviche, som er rå fisk marinert i limesaft, er en delikatesse. Mange steder kan man også få marsvin, som har vært en delikatesse siden inkatiden. De mange fruktjusene er svært velsmakende og friske.

17. Helligdager

Det er alltid en spesiell opplevelse å være med på andre lands tradisjoner og feiringer. Nedenfor kan du se en oversikt over helligdager, viktige festivaler og andre spesielle merkedager.

Vær oppmerksom på at enkelte museer og attraksjoner kan være stengt på disse dagene.

18. Flyreservasjon og flybilletter

Vi sender deg din flyreservasjon så snart du har bestilt reisen din. På reiseplanen kan du se tider og reiserute. Det er viktig, at du sjekker om navnet ditt har stavefeil. Det navnet som står på reservasjonen må være nøyaktig det som står skrevet i passet ditt. Hvis du legger merke til feil i navn, skal du kontakte oss med en gang.

I dag finnes det kun elektroniske flybilletter (e-billett), du får altså ikke en flybillett av papir til bruk ved innsjekking på flyplassen. Når du sjekker inn på flyplassen, skal du bruke passet ditt og en booking-referanse. Booking-referansen står på reiseplanen din.

19. Servicebrev

Når du har kjøpt en reise gjennom oss, vil du få tilsendt vårt servicebrev før avreise. I servicebrevet finner du viktige informasjoner om f.eks. innsjekking på nett, hvordan du forholder deg ved forsinkelser og våre avtalte retningslinjer for tips. Dessuten finner du viktige telefonnumre til våre lokale representanter samt vårt nødtelefonnummer.

Derfor er det viktig at du skriver ut servicebrevet og tar det med på reisen.

20. Setereservasjon, oppgradering og ekstra benplass

Flyselskapet vil tildele deg en plass på flyet når du sjekker inn. Hvis du har spesifikke ønsker, kan du reservere seter på flyselskapets hjemmeside. De fleste flyselskaper har et menypunkt som heter ”manage my booking”. Som hovedregel er dette noe du skal betale for,  så ha kredittkortet ditt klar, når du går i gang. Det varierer når flyselskapene åpner for reservasjon av seter, men ofte kan du reservere seter fra bestillingstidspunktet og inntil 48 timer før avgang.

Mange flyselskaper tilbyr dessuten også oppgradering til seter med ekstra benplass og komfort, f.eks. Economy Comfort hos KLM og Premium Voyageur hos Air France. Du kan selv oppgradere via flyselskapets hjemmeside mot betaling.

Vi gjør dessuten oppmerksom på at flyselskapet har full råderett over alle seter på flyet, og at de derfor alltid har rett til å foreta endringer i en reservasjon. Hvis du ikke reserverer seter før avreise, vil du få tildelt en plass av flyselskapet når du sjekker inn.

21. Bagasjen din

Vi benytter mange forskjellige flyselskap til Ecuador. Derfor kan det variere hvor mye og hvor mange kg du kan ta med i både innsjekket bagasje samt håndbagasje. Se informasjon om dette på flybilletten din eller kontakt oss hvis du har spørsmål om dette.

Sørg også for at du har alle viktige og uunnværlige ting i håndbagasjen. Det inkluderer f.eks. pass, visum, flybilletter, forsikringer, kredittkort, penger og kamera, men også evt. info om helsetilstanden din og livsviktig medisin.

Det kan være kald trekk fra klimaanlegget i flyet, så ta med en vindjakke i håndbagasjen.

22. Transport til og fra flyplassene

Ved ankomst til flyplassen i Ecuador og på Galapagos blir du hentet av vår lokale representant, som vil stå med et skilt med navnene deres på i ankomsthallen. Ved avreise blir du igjen kjørt til flyplassen. Du vil få opplysninger om avhenting ved ankomst til Ecuador.

23. Reisende med innskrenket bevegelighet

Vi vil gjøre deg oppmerksom på at reisene våre generelt ikke egner seg for bevegelseshemmede personer. Ta kontakt med oss for å høre om mulighetene i forhold til dine spesifikke behov.

Vi bruker cookies til å gjøre hjemmesiden vår mer brukervennlig og relevant for deg, samt til å vise deg målrettede annonser. Du samtykker i dette hvis du klikker videre.

Du kan si nei takk til cookies ved å klikke her. Vi bruker en cookie for å huske ditt nei.

Les mer her.