• Fornøyde gjester siden 2006
 • Dedikerte reiseeksperter
 • Gjennomtestede kvalitetsreiser
 • Lokale guider valgt med omhu
 • Prisgaranti
 • Assistanse 24/7
 • Medlem av Reisegarantifonden

Praktisk informasjon om Peru

Praktisk informasjon om Peru

Praktisk informasjon om Peru

1. Klima

Peru har i motsetning til andre ekvatoriale landene ikke bare tropisk klima. Andesfjellenes innflytelse gir store variasjoner i klimaet. Landet har 3 forskjellige klimasoner. Ved kysten ligger den tørreste ørken med moderate temperaturer, lav nedbør og høy fuktighet, bortsett fra i de varmere og fuktigere nordlige strøkene. Her er somrene (desember-april) varme, med temperaturer opp til 35 grader. I de kalde Andesfjellene regner det ofte om sommeren, og temperaturen og fuktigheten reduseres i takt med høyden. Regntiden er fra november – mars, og regnet faller oftest som korte byger. Amazonasjungelen karakteriseres av store nedbørsmengder og høye temperaturer bortsett fra de sørligste delene som har kalde vintre og sesongmessig nedbør. Det er størst sannsynlighet for tørt vær mellom april og oktober.

Værstatistikk for Lima:

JAN FEB MAR APR MAI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DES
Dagstemp. 26 27 27 25 22 19 18 18 19 20 22 24
Nattemp. 19 19 19 17 16 14 14 14 14 14 15 17
Nedbør mm 1 0 1 0 2 4 5 6 5 2 1 1
Dagstemp. Nattemp. Nedbør mm
JAN 26 19 1
FEB 27 19 0
MAR 27 19 1
APR 25 17 0
MAI 22 16 2
JUN 19 14 4
JUL 18 14 5
AUG 18 14 6
SEP 19 14 5
OKT 20 14 2
NOV 22 15 1
DES 24 17 1

Værstatistikk for Cuzco:

JAN FEB MAR APR MAI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DES
Dagstemp. 20 21 21 22 21 21 21 21 22 22 23 21
Nattemp. 7 7 7 4 2 1 -1 1 4 6 6    7
Nedbør mm 163 150 109 51 15 5 5 10 25 66 76 137
Dagstemp. Nattemp. Nedbør mm
JAN 20 7 163
FEB 21 7 150
MAR 21 7 109
APR 22 4 51
MAI 21 2 15
JUN 21 1 5
JUL 21 -1 5
AUG 21 1 10
SEP 22 4 25
OKT 22 6 66
NOV 23 6 76
DES 21 7 137
2. Reisemåte

Utflukter og transport foregår i mindre internasjonale grupper med engelsktalende guider.

3. Når reiser man til Peru?

Det er best å reise til Peru i perioden fra april til oktober. Regntiden i høyden (Puno og Cuzco) er fra november til mars. De tørreste månedene er i vår sommerperiode (juni – august). Været er fint i Lima året rundt.

4. Reisebetingelser

Les vennligst våre generelle reisebetingelser grundig da disse er en del av avtalegrunnlaget for reiser kjøpt hos Lamatours.no. Reiser kjøpt hos oss er omfattet av “Lov om pakkereiser”.

Klikk her for å lese reisebetingelserne.

5. Hjelp til å tegne reiseforsikring

På vår side om forsikring kan du få all den informasjonen du trenger.

Klikk her for å gå til vår side om forsikring.

6. Språk

I Peru snakker man spansk, men de er svært hjelpsomme og elsker å få en sjanse til å bruke de engelske glosene de måtte kunne. På landet kan engelsk være en mangelvare, og derfor benytter vi tospråklige (engelsk/spansk) guider. Man kan avslutte mange setninger med «por favor» som betyr «vær så snill». «Gracias» som betyr «Takk» baner også veien for mange vennlige smil.

7. Vaksiner

Vi råder deg til å kontakte en spesiallege, fastlegen din eller en godkjent reiseklinikk. Du kan også lese mere om reglene for reisevaksiner hos Folkehelseinstituttet.

Vær spesielt oppmerksom på reglene som gjelder for gul feber – spesielt hvis du reiser inn via et annet sør- eller mellomamerikansk land der det finnes gul feber.

Noen land krever bevis for at du er vaksinert mot gul feber ved innreise. Så husk å ta med deg vaksinasjonskortet ditt hvis en slik vaksine er påkrevd.

8. Nyttig informasjon om turer til inkakomplekset Machu Picchu

Den mest berømte inkaruinen i Peru er uten tvil Machu Picchu. Ruinkomplekset besøkes av mange turister hvert år (opptil 5000 om dagen), og derfor skjer inngangen i ni grupper på bestemte tidspunkt på dagen. Dermed unngår man for lange køer og unødvendig ventetid.

Dagen før du skal opp til Machu Picchu vil guiden informere deg om inngangstidspunktet. Vi benytter oss av inngangstidene om morgenen mellom kl. 06.00–08.00, med mindre de er utsolgt. Hvis du har gått langs inkastien til Machu Picchu, ankommer du om morgenen og går gjennom Solporten frem til inkakomplekset.

Fra januar 2019 kan du oppholde deg i maks. fire timer på ruinkomplekset. Den guidede omvisningen tar cirka to timer, og deretter har du cirka to timer til å utforske på egen hånd.

Hvis du skal bestige Huayna Picchu-fjellet (tilkjøpstur), foregår det før omvisningen på Machu Picchu. Hvis du ønsker å bestige Huayna Picchu-fjellet, må det bestilles samtidig med reise din (bestilles dette senere, blir prisen dobbelt så høy). Merk at det er et begrenset antall tillatelser til bestigningen av Huayna Picchu – kun 400 per dag.

Inngangsbilletter og inngangstider til Machu Picchu administreres av Perus kulturdepartement (Ministerio de Cultura de Perú), og reglene kan endres uten varsel.

Du må alltid ta med deg passet ditt når du skal besøke Machu Picchu.
Hvis du har fått nytt pass før reisen til Peru, men bestilte reisen hos oss med en kopi av det gamle passet ditt, er det viktig at du tar med deg både det nye og det gamle passet ditt (eller en kopi av det gamle passet ditt) til Machu Picchu.

Transport til/fra Machu Picchu:

Transporten mellom Cusco og Aguas Calientes foregår med minibuss og tog. Avhengig av årstiden kjører du i minibuss fra Cusco, enten til Ollantaytambo eller Poroy, og herfra med tog til Aguas Calientes. Det samme gjelder for veien tilbake. Turen fra Cusco til Aguas Calientes tar ca. 5-6 timer.
Du får informasjon om avgangstider av guiden din dagen i forveien.

Merk at det om bord i toget er en begrensning på 5 kg håndbagasje pr. person, og bagasjen må ikke være større enn 157 cm (høyde + lengde + bredde). Har du vært med på Inka- eller Salkantay-vandringen, kan du godt ha med deg et par kilo ekstra bagasje. Imidlertid må ikke bagasjens størrelse overskride 157 cm.

Transport mellom Aguas Calientes og Machu Picchu foregår med buss. Bussene går hvert 10. minutt fra klokken 05.30 om morgenen.

9. Pass/Visum

Passet ditt må være gyldig minimum 6 måneder etter hjemreise.

Som norsk statsborger kreves det ikke visum for opphold i Peru under 90 dager.

Utenriksdepartementets hjemmeside finner du også informasjon om visumregler.

Hvis du skal reise via USA, gjelder følgende for norske statsborgere:

For å reise via USA må du søke om en ESTA-innreisetillatelse (Electronic System for Travel Authorization). Uten ESTA får du ikke lov til å reise via USA. Søk om innreisetillatelsen i god tid, senest 72 timer før avreise til USA. ESTA koster 14 USD pr. person, og alle reisende uansett alder må søke om det. Du kan søke via følgende kobling: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/. Du må ha passet ditt, reiseinformasjonen, kredittkort og e-postadressen din tilgjengelig når du søker. Innreisetillatelsen er elektronisk forbundet med passet ditt, og er gyldig i 2 år eller til passet ditt utløper (avhengig av hva som skjer først). Vi anbefaler at du tar med en fysisk kopi (utskrift) av din ESTA-innreisetillatelse, hvis systemet for eksempel skulle være nede ved ankomst, men dette er ikke et krav.

Hvis du får et nytt pass, må du også søke om en ny ESTA-innreisetillatelse.

Hvis du har reist til Iran, Irak, Sudan eller Syria den 1. mars 2011 eller senere, må du søke om visum på Den amerikanske ambassade. Da kan du ikke søke om ESTA. Det samme gelder hvis du har dobbelt statsborgerskap i Iran, Irak, Sudan eller Syria.

Hvis du skal reise via Canada, gjelder følgende for norske statsborgere:

For å reise via Canada må du søke om en eTA-innreisetillatelse (Electronic Travel Authorization). Uten eTA får du ikke lov til å reise via Canada. Søk om innreisetillatelsen i god tid.eTA koster 7 CAD pr. person, og alle reisende uansett alder små søke om det. Du kan søke via følgende kobling: http://www.cic.gc.ca/english/visit/eta-start.asp. Du må ha passet ditt, reiseinformasjonen, kredittkort og e-postadressen din tilgjengelig når du søker. Innreisetillatelsen er elektronisk forbundet med passet ditt, og er gyldig i 5 år eller til passet ditt utløper (avhengig av hva som skjer først). Vi anbefaler at du tar med en fysisk kopi (utskrift) av din eTA-innreisetillatelse, hvis systemet for eksempel skulle være nede ved ankomst, men dette er ikke et krav.

Hvis du får et nytt pass, må du også søke om en ny eTA-innreisetillatelse.

10. Valuta

Valutaen i Peru heter Sol (PEN). På http://www.valutakurser.no/ kan du alltid se den nøyaktige kursen. Det anbefales å ta med både kredittkort og amerikanske dollar (USD) i kontanter. Kredittkort kan brukes på mange hoteller, restauranter og butikker og det er mange minibanker (ATM) i alle større byer og på flyplasser. Du kan veksle amerikanske dollar (USD) på vekslingskontorene på flyplassene og i de større byene. Hotellene tilbyr også ofte å veksle dollar til Sol, men til en dårligere kurs.

11. Prisnivå

Generelt er det billigere i Peru enn i Norge. Det er billigere å spise ute, men det finnes likevel mat og drikkevarer på alle prisnivåer. Reiser man utenfor storbyene vil det også være billigere.

12. Tips

Drikkepenger gir man som regel til hotellpersonale, på restauranter og til guider og sjåfører på turene. Så ha gjerne noen små sedler eller mynter tilgjengelig.

På vandreturer er det skikk og bruk å gi drikkepenger til guider og evt. kokker og bærere som takk for hjelpen. Nedenfor kan du se veiledende beløp.

Vær oppmerksom på at beløpene nedenfor ikke er per deltager på vandringen, men et samlet beløp fra hele gruppen. Vi anbefaler at gruppen går sammen om drikkepengene og gir dem samlet.

Drikkepenger på den 4-dagers inkavandringen:
Etter middag på dag 3 av vandringen arrangerer kokken og bærerne en liten avskjedsseremoni, for de skal ikke bli med opp til Machu Picchu neste morgen. Etter denne seremonien gis drikkepengene til kokken og bærerne.

 • 80 soles pr. bærer. Antall bærere avhenger av gruppens størrelse. Dette beløpet gis den siste kvelden, for bærerne blir ikke med opp til Machu Picchu neste morgen.
 • 100 soles til kokken. Dette beløpet gis også den siste kvelden, for kokken blir heller ikke med opp til Machu Picchu neste morgen.
 • 120 soles til guiden. Dette beløpet kan gis etter omvisningen ved Machu Picchu den siste dagen.

Drikkepenger på den 4-dagers Salkantay-vandringen:
Etter middagen på dag 2 av vandringen arrangerer kokken og bærerne en liten avskjedsseremoni, for de skal ikke bli med de to siste dagene av vandringen. Etter denne seremonien gis drikkepengene til kokken og bærerne.

 • 60 soles pr. bærer. Antall bærere avhenger av gruppens størrelse. Dette beløpet gis på dag 2 etter middagen, for bærerne er ikke med de to siste dagene av vandringen.
 • 80 soles til kokken. Dette beløpet gis også på dag 2 etter middagen, for kokken er heller ikke er med de to siste dagene av vandringen.
 • 120 soles til guiden. Dette beløpet kan gis etter omvisningen ved Machu Picchu den siste dagen.

Drikkepenger på den 2-dagers inkavandringen:
60 soles til guiden. Dette beløpet kan gis etter omvisningen ved Machu Picchu den siste dagen.

13. Tidsforskjell

Tidsforskjellen mellom Norge og Peru varierer avhengig av om det er sommer- eller vintertid i Norge.
Ved sommertid: – 7 timer. Det vil si at når kl. er 12 i Norge, er kl. 5 i Peru.
Ved vintertid: – 6 timer.

14. Elektrisitet

Peru har en strømstyrke på 220 volt. Stikkontaktene kan variere, alt etter hvor i landet du befinner deg.  Vi anbefaler derfor at du tar med deg en multiadapter. Da kan du være sikker på å få ladet opp kameraet, telefonen eller den bærbare PC-en din overalt.

15. Telefon og internett

Den internasjonale landskoden for Peru er +51. Det kan være dyrt å ringe hjem fra Peru, sjekk evt. med ditt eget mobilselskap mht. dekning og priser for oppringning.
Der finnes internettkaféer i de fleste større byene.

16. Sikkerhet

Overalt hvor det er fattigdom i verden gjelder det å være diskret. Det er ikke klokt å legge igjen verdier eller vise dem fram åpenlyst. Vi arbeider utelukkende med utdannede, erfarne og sertifiserte guider, som alltid er villige til å gi deg råd om sikkerhet, og som vet nøyaktig hvor man kan bevege seg i sikkerhet. Følg alltid guidens råd så vil det ikke være noen fare.

17. Mat og drikke

Peruanerne er kjent for å lage god mat, som ofte er tilberedt med pepper og hvitløk. Samtidig finnes et stort utvalg av utsøkte grønnsaker. Ved kysten kan man finne gode restauranter med fisk og skalldyr, mens man lenger inn i landet kan smake en gammel inkadelikatesse, stekt marsvin. Alle retter blir som regel servert med poteter eller ris. Den mest berømte drikken i Peru er Pisco Sour, en lokal sprit som er laget av limejus, eggehvite og sukker. Ellers kan man få utmerket peruansk øl samt den kjente brusen Inka Kola, som ligner mer på sitronbrus enn en cola.

18. Helligdager

Det er alltid en spesiell opplevelse å være med på andre lands tradisjoner og feiringer. Nedenfor kan du se en oversikt over helligdager, viktige festivaler og andre spesielle merkedager.

Vær oppmerksom på at enkelte museer og attraksjoner kan være stengt på disse dagene.

19. Høydesyke

Det er vanskelig å vite på forhånd hvem som vil bli rammet av høydesyke. Det har ingen direkte sammenheng med om man er i god fysisk form eller ikke. Det kan ramme alle. Det er likevel mulig å ta noen forholdsregler for høydesyke, men det er dessverre ingen garanti for at det ikke slår til likevel. Det er mulig å forebygge høydesyke med medikamenter (spør på apoteket eller fastlegen), drikke rikelig med vann, unngå alkohol og spise lett.

Sannsynligheten for høydesyke er større jo høyere man kommer opp og hvor hurtig man kommer opp i høyden. Det er viktig å ta pauser og at man tar det med ro. Symptomene på høydesyke er svimmelhet, hodepine og oppkast. Hvis disse symptomene fortsetter, er det dessverre bare én ting som hjelper og det er å reise lenger ned. Det er best at man langsomt venner seg til høyden, så derfor er rekkefølgen viktig når man er på rundreise i Peru.

20. Flyreservasjon og flybilletter

Vi sender deg din flyreservasjon så snart du har bestilt reisen din. På reiseplanen kan du se tider og reiserute. Det er viktig, at du sjekker om navnet ditt har stavefeil. Det navnet som står på reservasjonen må være nøyaktig det som står skrevet i passet ditt. Hvis du legger merke til feil i navn, skal du kontakte oss med en gang.

I dag finnes det kun elektroniske flybilletter (e-billett), du får altså ikke en flybillett av papir til bruk ved innsjekking på flyplassen. Når du sjekker inn på flyplassen, skal du bruke passet ditt og en booking-referanse. Booking-referansen står på reiseplanen din.

21. Servicebrev

Når du har kjøpt en reise gjennom oss, vil du få tilsendt vårt servicebrev før avreise. I servicebrevet finner du viktige informasjoner om f.eks. innsjekking på nett, hvordan du forholder deg ved forsinkelser og våre avtalte retningslinjer for tips. Dessuten finner du viktige telefonnumre til våre lokale representanter samt vårt nødtelefonnummer.

Derfor er det viktig at du skriver ut servicebrevet og tar det med på reisen.

22. Setereservasjon, oppgradering og ekstra benplass

Flyselskapet vil tildele deg en plass på flyet når du sjekker inn. Hvis du har spesifikke ønsker, kan du reservere seter på flyselskapets hjemmeside. De fleste flyselskaper har et menypunkt som heter ”manage my booking”. Som hovedregel er dette noe du skal betale for,  så ha kredittkortet ditt klar, når du går i gang. Det varierer når flyselskapene åpner for reservasjon av seter, men ofte kan du reservere seter fra bestillingstidspunktet og inntil 48 timer før avgang.

Mange flyselskaper tilbyr dessuten også oppgradering til seter med ekstra benplass og komfort, f.eks. Economy Comfort hos KLM og Premium Voyageur hos Air France. Du kan selv oppgradere via flyselskapets hjemmeside mot betaling.

Vi gjør dessuten oppmerksom på at flyselskapet har full råderett over alle seter på flyet, og at de derfor alltid har rett til å foreta endringer i en reservasjon. Hvis du ikke reserverer seter før avreise, vil du få tildelt en plass av flyselskapet når du sjekker inn.

23. Bagasjen din

Vi benytter mange forskjellige flyselskap til Peru. Derfor kan det variere hvor mye og hvor mange kg du kan ta med deg i både innsjekket bagasje og håndbagasje. Se informasjon om dette på flybilletten din eller kontakt oss hvis du har spørsmål om dette.

Sørg også for at du har alle viktige og uunnværlige ting i håndbagasjen. Det inkluderer f.eks. pass, visum, flybilletter, forsikringer, kredittkort, penger og kamera, men også evt. info om helsetilstanden din og livsviktig medisin.

Det kan trekke kaldt fra flyets luftkondisjoneringsanlegg så ta med en genser eller vindjakke i håndbagasjen.

OBS! Når du reiser til Machu Picchu kan du bare ta med deg et visst antall kilo bagasje på toget mellom Cusco og Aguas Calientes. Derfor bør du bare ta med deg en liten reiseveske på turen til Machu Picchu. Resten av bagasjen din oppbevares på hotellet i Cusco.

24. Transport til og fra flyplassene

Ved ankomst til de forskjellige flyplassene i Peru blir du hentet av vår lokale representant, som vil stå med et skilt med navnene deres på i ankomsthallen. Ved avreise blir du igjen kjørt til flyplassen. Dere vil få opplysninger om avhenting ved ankomst til Peru.

25. Veiledende pakkeliste til Inka- og Salkantay-vandringen

På den 4-dagers inkavandringen vil det være med bærere som bærer campingutstyr, mat og opptil 6 kg av din personlige bagasje. På Salkantay-vandringen er det hester med de første 2 dagene til å bære campingutstyr, mat og opptil 6 kg personlig bagasje pr. deltager. Den 3. dagen tar du avskjed med hester og hesteførere, og bagasjen din blir fraktet ned til toget, der du får den igjen før du kjører det siste stykket til Aguas Calientes.
Hestene på denne vandringen kan også brukes som ekstra hjelp til slitne vandrere den andre dagen, da det harde passet i 4.600 meter skal krysses.

På begge vandringene bærer du selv dagstursekken din, med klesskift, regntøy, vann, snacks og kamera.

 • En ryggsekk (opp til 30 liter er en rimelig størrelse)
 • Gode turstøvler
 • Sandaler eller annet behagelig fottøy til å gå rundt i leiren om kvelden
 • Vind- og vanntett jakke (f.eks. av Gore-Tex)
 • Vannflaske
 • Vannrensningstabletter
 • Kamera (vanntett etui er en god ide)
 • Ekstra batterier til kamera
 • Pass (original), reiseforsikringsbevis/kort og vouchere
 • Myggolje
 • Solbriller
 • Solkrem
 • Hatt
 • Hodelykt
 • Badetøy
 • Kikkert

Sovepose kan leies mot 8 USD per dag. Det anbefales derfor at man selv tar med en lakenpose. Man kan også ta med egen sovepose.

Den 2-dagers inkavandringen:
Hvis du skal delta på vår reise med 2-dagers inkavandring, skal du selv bære dine personlige eiendeler i en dagstursekk, så pakk lett. Ta med gode vandresko, en vind- og vanntett jakke, pass, solkrem, solhatt, solbriller, vannflaske og snacks samt en toalettveske, et ekstra sett klær og evt. badetøy hvis du ønsker å bade i de varme kildene i Aguas Calientes.

26. Reisende med innskrenket bevegelighet

Vi vil gjøre deg oppmerksom på at reisene våre generelt ikke egner seg for bevegelseshemmede personer. Ta kontakt med oss for å høre om mulighetene i forhold til dine spesifikke behov.

Vi bruker cookies til å gjøre hjemmesiden vår mer brukervennlig og relevant for deg, samt til å vise deg målrettede annonser. Du samtykker i dette hvis du klikker videre.

Du kan si nei takk til cookies ved å klikke her. Vi bruker en cookie for å huske ditt nei.

Les mer her.