• Fornøyde gjester siden 2006
 • Dedikerte reiseeksperter
 • Gjennomtestede kvalitetsreiser
 • Lokale guider valgt med omhu
 • Prisgaranti
 • Assistanse 24/7
 • Medlem av Reisegarantifonden
16 dager

Peru med Salkantay-vandring

Se Andesfjellene på en flott vandring til Salkantay-fjellet som avsluttes ved Machu Picchu. Du kommer også til Lima, Arequipa, Colca Canyon, Titicacasjøen og inkaenes gamle hovedstad, Cusco.

Vi støtter bæredyktig utvikling i Latinamerika. For hver reise du kjøper hos oss, planter vi 10 trær i Brasil. Les mere om bæredyktighetsprosjektet her.

Peru med Salkantay-vandring Peru med Salkantay-vandring
16 dager

Peru med Salkantay-vandring

Se Andesfjellene på en flott vandring til Salkantay-fjellet som avsluttes ved Machu Picchu. Du kommer også til Lima, Arequipa, Colca Canyon, Titicacasjøen og inkaenes gamle hovedstad, Cusco.

Vi støtter bæredyktig utvikling i Latinamerika. For hver reise du kjøper hos oss, planter vi 10 trær i Brasil. Les mere om bæredyktighetsprosjektet her.

Hva er inkludert i prisen?
Følgende er inkludert i turen
 • Fly fra Norge til Lima og retur fra Cusco med flybytte underveis
 • 1 innenriksflyvning: Lima – Arequipa
 • Transfer fra og til flyplassene (foregår i mindre internasjonale grupper)
 • Buss: Arequipa – Colca Canyon – Puno – Cusco
 • 11 overnattinger på gode hoteller, inkl. frokost
 • Salkantay-vandring med 2 netter i telt og 1 natt på hotell i Aguas Calientes. Transport fra og til Cuzco, engelsktalende guide, helpensjon og guidet omvisning i Machu Picchu
 • 6 x lunsj (dag 4, 6, 7, 10, 11, 12)
 • 3 x middag (dag 10, 11, 12)
 • Individuell rundreise, men alle utflukter foregår i mindre internasjonale grupper med lokale engelsktalende guider
 • Døgnbemannet nødtelefon på hele reisen
 • Avreisegaranti – reisen gjennomføres uansett antall deltagere

Omfattende utfluktspakke:

 • Halvdags byrundtur i Lima, inkl. besøk på Limas kunstmuseum
 • Halvdags byrundtur i Arequipa, inkl. besøk i Santa Catalina-klosteret
 • Guidet utflukt til Colca Canyon med termalbad, jordbruksterrasser og kondorer
 • Heldagsutflukt på Titicacasjøen med besøk til Uros-folket og øya Taquile
 • Halvdagsrundtur i Cusco og de omliggende inkaruinene
 • Heldagsutflukt til inkaenes Hellige dal, inkl. den åpne museumsbyen Ollantaytambo
 • Inngangsbilletter til de nevnte severdighetene

Reisen kort & godt

På denne reisen får du oppleve Perus høydepunkter med besøk i hovedstaden Lima, den vakre hvite byen Arequipa, den dype kløften Colca Canyon, Titicacasjøen og Urosfolket, inkaenes vakre, gamle hovedstad Cusco og en fantastisk vandring rundt Salkantay-fjellet til den sagnomsuste ruinbyen Machu Picchu.

Ruten til Salkantay er fantastisk vakker. Den går gjennom Andesfjellene, med utsikt til flere snødekte fjelltopper, bl.a. Salkantay på 6.271 meter. Dette er et godt alternativ til den populære inka-vandringen hvis den er utsolgt. Mange velger også Salkantay-vandringen fordi det er færre mennesker underveis på denne ruten og opplevelsen føles mere unik og autentisk.

Gled deg til en reise der du både får oppleve Perus spennende kultur og historie, imøtekommende befolkning og praktfulle natur.

Derfor skal du velge denne reisen

 • Dra på eventyr i Andesfjellene på en utfordrende 4-dagers vandring rundt det snødekte Salkantay-fjellet og avslutt med et besøk ved inkaruinene Machu Picchu
 • Se de ville lamaene beite på Andesfjellenes høysletter på vei mot kløften Colca Canyon
 • Se fargerike indianersamfunn på en båttur på den vakre Titicacasjøen
 • Se arven fra den spanske kolonitiden med overdådige plasser og katedraler i Lima, Arequipa og Cusco

Prisene våre inkluderer alltid

 • Alle fly – både internasjonale og innenriks
 • Alle transfers på destinasjonen
 • Alle planlagte utflukter og aktiviteter
 • Alle overnattninger
Se all bilder
Bilder
Detaljert dagsprogram
Dag 1: Avreise fra Norge og ankomst i Lima

I dag går turen fra Norge til Peru med mellomlanding(er) underveis. Når du kommer til Limas flyplass, blir du møtt av en representant fra vår samarbeidspartner i Peru, som transporterer deg til hotellet ditt. Det tar ca. 1 time å komme fra flyplassen til hotellet. På denne turen kan du få svar på eventuelle spørsmål du måtte ha om reisen din. Etter ankomst på hotellet er resten av dagen til fri disposisjon.

Overnatting:
Dag 2: Byrundtur i Lima

I dag skal du på en halvdags byrundtur i Lima for å bli nærmere kjent med den peruanske hovedstaden som ble grunnlagt i 1535 av Francisco Pizarro. Du besøker den sentrale, flotte og livlige plassen Plaza Mayor, som er omgitt av fotogene kolonitidsbygninger og prydes av rosehager, høye palmer og et springvann med byens skytsengel på toppen. Kolonitidsbygningene omfatter bl.a. presidentpalasset, erkebispens palass og Limas mektige katedral fra 1555, der de jordiske restene av byens grunnlegger Pizarro hviler.

Du besøker San Fransisco-klosteret og den tilhørende kirken fra 1674, som sies å være byens flotteste barokkirke. I klosteret finner man fine mosaikkfliser fra Sevilla og freskomalerier som ble oppdaget da deler av yttermuren ble ødelagt under et jordskjelv. Hele anlegget med kloster og kirke er bygget over katakombene som ble brukt som gravsted under krigen. I dette anlegget er det også et museum for religiøs kunst og et bibliotek med mer enn 25.000 bøker.

Heretter går turen videre til San Isidro-distriktet, der du finner attraktive parker og den moderne bydelen Miraflores. Bydelen består av strender, flotte hager og plasser med hyggelige kafeer og restauranter. Byturen avsluttes med et besøk på Limas kunstmuseum, kjent for sin omfattende samling av prekolombiansk brukskunst og smykker.

Resten av ettermiddagen og kvelden er til fri disposisjon.

Overnatting:
Dag 3: Fly fra Lima til Arequipa – Byrundtur i Arequipa

Du blir hentet på ditt hotell i Lima om morgenen og kjørt til flyplassen, der du flyr til den praktfulle hvite byen Arequipa. Byen ligger 2.400 meter over havet og har en helt spesiell atmosfære, for den er omgitt av de snødekte vulkanene Misti (5.822 m), Chachani (6.057 m) og Pichu-Pichu (5.669 m). Ved ankomst på Arequipas flyplass blir du hentet og kjørt til hotellet ditt, og deretter skal du ut på byrundtur.

På byrundturen ser du mange fornemme herskapshus og kolonitidsbygninger fra 1700-tallet, og de fleste av dem har franske vinduer med gitre, utskårne dører og store bakhager. Du besøker den sentrale, flotte plassen Plaza de Armas med gamle lykter, springvann, palmer og ikke minst byens enorme katedral. Byen kalles ”Den hvite by” fordi nesten alle bygninger er bygget av hvit, vulkansk stein.

Du besøker Arequipas mest berømte attraksjon, Santa Catalina-klosteret, der det en gang bodde mer enn 400 nonner. Klosteret ble grunnlagt i 1580 av Maria de Guzmán, en rik enke, og videre utbygget på 1600-tallet. Det var kun planlagt for den lokale overklassen. I kolonitiden var det nemlig vanlig at datter nummer to i rike familier skulle være nonne. Disse pikene ble allerede i 3-årsalderen brakt til klosteret, og deretter kom de aldri mer utenfor klostermurene. Det var ikke før i 1970 at klosteret ble åpnet og nonnene fritt kunne få besøk og komme og gå som de ville. I dag lever det vel 20 nonner i Santa Catalina-klosteret.

Før turen går tilbake til hotellet ditt drar du til Yanahuara-plassen, der du kan få mange gode bilder av byen med de vakre kjegleformede vulkanene i bakgrunnen.

Overnatting:
Dag 4: Busstur fra Arequipa til Chivay i Colca Canyon

Dagen starter tidlig, og turen går i retning den enorme kløften Colca Canyon. Colca Canyon er 3.191 meter dyp, og det er mer enn dobbelt så dyp som den berømte Grand Canyon i USA.

Turen til Colca Canyon går gjennom det spektakulære Altiplano-området, et tørt og goldt landskap med store vidder. På turen passerer du flere små landsbyer, og kanskje får du også se gjetere med alpakkaer og lamaer. Du skal overnatte i byen Chivay, som ligger 3.633 meter over havet. Byen fungerer som inngang til Colca Canyon og ligger vakkert til, med de to vulkanene Sabancaya (5.976 m) og Ampato (6.288 m) som bakgrunnskulisse.

Ved ankomst i Chivay er det tid til litt ekstra god avslapning etter den lange bussturen. Derfor drar du til de varme termalbadene, der du kan ta livet med ro og få løst opp musklene litt.

Dag 5: Opplevelser i Colca Canyon og busstur til Puno

I dag kommer du helt nær Colca Canyon fra Cruz del Condor, et utsiktspunkt over en av de dypeste delene av kløften. Herfra kan du la deg fascinere av den storslagne utsikten. Det er en fantastisk opplevelse å bare stå her og titte ned i dypet. Hvis du er heldig, får du se kondorer, som med sitt vingespenn på opptil 3 meter er en av verdens største flyvende fugler.

Etter denne fascinerende opplevelsen skal du ut på en kort vandring i dalen før reisen går tilbake til Chivay, der du spiser lunsj. På turen kan du se nærmere på de gamle jordbruksterrassene som lokalbefolkningen har brukt i flere århundrer.

Etter lunsj går turen videre til byen Puno, som ligger i 4.000 meters høyde ved bredden av verdens største og høyest beliggende navigerbare sjø, Titicaca. Det var i Puno at den første inkaen, Manco Capac, skal ha steget opp av Titicacas vann. Her grunnla han inkariket og ble den første kongen i Cusco. Byen har derfor en viktig historisk betydning for inkaene, og er i dag en landbruksby som blant annet satser på oppdrett av lamaer og alpakkaer. Du kan derfor med fordel kjøpe ullvarer her.

Overnatting:
Dag 6: Titicacasjøen

I dag blir det en heldagstur til Titicacasjøen. Selv om sjøen grenser til både Peru og Bolivia, har landene ingen problemer med å dele den. På hver sin strekning langs sjøen bor de quechua- og aymara-talende innfødte.

Du besøker Uros-folket og får et innblikk i deres dagligliv og interessante kultur. Uros-folket bor på gyngende siv-øyer i Puno-bukten og lever av en kombinasjon av jakt og fiske. Etter besøket hos dette folket seiler du videre på Titicacasjøen og kommer til den fredelige øya Taquile. Her tilbringer du tid med lokalbefolkningen og opplever hvor forskjellige de to øysamfunnene er. Deretter tar guiden deg med på en vandring opp til øyas høyeste punkt, og derfra kan du nyte den flotte utsikten over den enorme sjøen.

Midt på ettermiddagen går turen tilbake til Puno, der du har resten av kvelden til fri disposisjon.

Overnatting:
Dag 7: Busstur fra Puno til Cusco

I dag går turen videre på en lang, men opplevelsesrik busstur til inkarikets formelle hovedstad, Cusco. Du blir hentet på ditt hotell i Puno og kjørt til busstasjonen, der bussen venter på å kjøre deg til den vakre historiske byen Cusco.

På turen kommer du igjen gjennom det imponerende Altiplano-landskapet, der du også har mulighet til å se vicuñas, dyret som ligner en lama eller alpakka, men som faktisk er i familie med kamelen.
Underveis stopper du flere steder, ved gamle ruiner og monumenter, der du vil få guidede omvisninger. Første stopp er ved den imponerende pyramiden Pukara, som er 3.500 år gammel og ble bygget av Pukaras innbyggere. Heretter går turen forbi La Raya-fjellkjeden, som med sine 4.319 meter er turens høyeste punkt. Herfra går turen ned gjennom en flott dal med avlinger som poteter og mais. Ved det neste stoppet opplever du en av inkaenes mest hellige steder, Raqchi, og ruinene av templet Viracocha. Det siste stoppet på turen er den berømte kolonitidskirken Andahuaylillas. Kirken er bedre kjent under navnet ”Sør-Amerikas sixtinske kapell” pga. sine flotte takmalerier.

Ved ankomst i Cusco blir du hentet og kjørt til hotellet ditt. Om kvelden har du tid til å utforske byen og dens innbydende restauranter.

Dag 8: Cusco

Morgenen/formiddagen er til fri disposisjon til å gå på oppdagelsesferd i byen eller til litt velfortjent avslapning før du om ettermiddagen skal på rundtur i og omkring Cusco.

Du besøker byens sentrale plass, Plaza de Armas, der mange viktige begivenheter i Cuscos historie har funnet sted, og som i inkatiden ble kalt Hucaypata eller ”Krigernes plass”. På denne plassen ligger også Cuscos katedral, som ble bygget i kolonitiden over et av inkaenes palasser og er flott blanding av spansk renessansearkitektur og inkaenes fine steinarbeider. Fra katedralen går turen videre til det som en gang var et av inkarikets viktigste templer, soltempelet Koricancha. Det tidligere storslåtte soltempelet er bygget uten mørtel, og hver enkelt stein passer perfekt inn i konstruksjonen.

Deretter går turen videre til ruinene nord for Cusco, der første stopp er Kenko, en inkahelligdom med en fem meter høy steinblokk som sies å ligne en puma. Hele stedet er tilegnet dyrkelsen av Moder jord, og du finner her vannkanaler uthugget i massive klipper og et underjordisk rom. Turen går videre til den mindre festningen Puka Pukara, der trapper, tunneler, tårn og terrasser er hugget ut i fjellsiden. Denne festningen sies å ha voktet veien til og fra inkaenes Hellige dal. Det nest siste stoppet er det hellige badestedet for inkaenes herskere og kongelige kvinner, Tambomachay, som faktisk er i stand til å levere vann den dag i dag.

Siste stopp er militæranlegget Sacsayhuaman. Det ligger vakkert til med utsikt over Cusco og er et spennende eksempel på inkaenes arkitektoniske ferdigheter. Anlegget er meget imponerende, med doble murer bygget av utskårne granittblokker. Noen av dem veier mer enn 125 tonn.

Turen går tilbake til Cusco, der du har kvelden til fri disposisjon.

Dag 9: Cusco – Utflukt til Den hellige dal

I dag blir det utflukt til Urubamba-dalen, inkaenes Hellige dal. Her besøker du byen Pisac, og den er spesielt kjent for sine fargerike indianermarkeder og de imponerende ruinene ovenfor byen. På markedene kan du kjøpe alt fra peruanske ullgensere og musikkinstrumenter til smykker, malerier og vevnader. Ruinene over byen er bygget med mindre stein enn dem i Sacsayhuaman, men med den samme presisjonen når det gjelder uthugging og tilpasning. Flotte byggverk, med en like flott utsikt.

Etter lunsj går turen videre til byen Ollantaytambo, som ligger i hjertet av dalen. Byen fungerer som en åpen museumsby, for alle innbyggerne holder fast på de gamle tradisjonene og lovene som er overlevert fra forfedrene. Det er en utrolig sjarmerende by, som i tillegg til sin status som levende museum også er kjent for ruinene ved samme navn, som består av templer, bad og imponerende militære installasjoner.

Deretter har du resten av dagen til fri disposisjon i Cusco.

Dag 10: Cusco – Marcoccasa – Soraypampa (3.900 meter)

Gled deg til å snøre vandrestøvlene, for i dag legger du ut på Salkantay-vandringen. Salkantay er et gammelt ord fra quechua-språket som betyr ”Det ville fjellet”. Og det er også en krevende og utrolig spennende naturopplevelse som venter deg i Andesfjellene de neste 4 dagene. Vandringen avsluttes med et besøk i Machu Picchu, inkaenes sagnomsuste ruinby.

Du blir hentet på hotellet tidlig om morgenen og kjørt til byen Marcoccasa, der vandringen starter. Her møter du resten av vandregruppen din og laget av bærere, hesteførere, kokker, og selvfølgelig guiden din, som skal hjelpe deg igjennom de neste dagenes vandring i Andesfjellene.

I klart vær er det mulig å få et glimt av La Veronica (5.750 meter), et av de høyeste fjellene i Urubamba-fjellkjeden, samt mange av Vilcabamba-toppene i det fjerne. Du passerer små fjellandsbyer og områder med tåkeregnskog der det vokser mange sjeldne blomster og orkideer. Her er det også mulighet for å se bittesmå kolibrier. Du vandrer videre mot den snødekte toppen av Tucarhuay (5.910 meter). Her begynner skogen og den tette vegetasjonen å endre seg, og du kommer til den gressfylte dalen Soraypampa, der dere spiser lunsj og slår leir for natten.
Etter lunsj har du mulighet til å vandre opp til den vakre sjøen Humantay, som ligger i 4.220 meters høyde. Turen tar ca. 1 time hver vei.

Middagen serveres i spektakulære omgivelser, og når mørket senker seg, vil en stjernehimmel uten like stråle over deg. Sørg for å få en god natts søvn, for morgendagens vandring er turens hardeste.

Transporttid fra Cusco til Marcoccasa: Cirka 3,5 timer
Avstand: Ca. 16 km
Vandretid: Ca. 6-8 timer
Vanskelighetsgrad: Moderat

Dag 11: Soraypampa – Salkantay-passet – Andenes (3.300 meter)

Dagen i dag blir den hardeste på vandringen. Du starter derfor med en næringsrik frokost, slik at du har energi til å vandre den bratte ruten opp til Salkantay-passet, som ligger i 4.600 meters høyde. Det er vandringens høyeste punkt, og turen til toppen er hard. Husk å gå i ditt eget tempo og ta de pausene du trenger underveis. Fra toppen av passet blir du belønnet med en ubeskrivelig utsikt til bl.a. Salkantay-fjellets vakre snødekte topp i 6.271 meters høyde. Etter en velfortjent hvil starter nedstigningen, og du kan igjen nyte den skiftende vegetasjonen som langsomt endrer seg fra gold og bar til frodig tåkeskog.

Etter lunsj fortsetter du til Andenes (3.300 meter), der det slås leir for natten. Nyt din siste natt i telt i Andesfjellenes betagende natur og fantastiske stilhet.

Avstand: Ca. 19 km
Vandretid: Ca. 7-8 timer
Vanskelighetsgrad: Moderat – høy

Dag 12: Andenes – Chaullay – Lucmabamba – Aguas Calientes (2.050 meter)

Etter at frokosten er spist og leiren pakket sammen, vandrer du ned mot byen Lucmabamba. Du går langs gamle inkastier, og passerer flere kaffe- og fruktplantasjer på veien.
Etter lunsj i Lucmabamba blir du hentet av en bil og kjørt ned til Urubamba-elven og vannkraftverket. Herfra hopper du på toget og reiser til byen Aguas Calientes. Transporttiden er ca. 2 timer.

Aguas Calientes ligger ved foten av Machu Picchu, og her skal du sove i natt.

Etter å ha sjekket inn på hotellet, har du resten av ettermiddagen og kvelden på egen hånd i den lille byen. Det er lurt å gå tidlig til sengs, da du skal opp tidlig neste dag.

Avstand: Ca. 17 km
Vandretid: Cirka 6-7 timer
Vanskelighetsgrad: Moderat

Overnatting:
Dag 13: Machu Picchu – Aguas Calientes – Cusco

I dag går turen mot den fantastiske ruinbyen Machu Picchu, et av verdens sju nye underverk og et av turens absolutte høydepunkter. Machu Picchu ligger på en bratt grønn fjellrygg, omgitt av tåkeskog, grønne fjelltopper og, lengre ute i horisonten, snødekte fjelltinder. Du tilbringer hele morgenen og formiddagen i dette verdensberømte området, som i 1983 ble oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Her får du en guidet omvisning og ser den gjennomtenkte inkaarkitekturen med smale terrasser på de bratte sidene av fjellet, samt områder med begravelsesplasser, fengsler, små boliger og templer. I denne ruinbyen ser man hvordan inkaene brukte sine utmerkede byggekunnskaper og -ferdigheter på en optimal måte.

Machu Picchu ble bygget i Inkarikets storhetstid, rundt år 1462, men det ble forlatt igjen mindre enn 100 år senere, trolig pga. en vannkoppeepidemi. Den 24. juli 1911 gjenoppdaget den amerikanske oppdagelsesreisende Hiram Bingham området, som i dag er Perus mest populære severdighet og et av verdens mest velkjente arkeologiske områder.

Etter den guidede omvisningen har du tid til å utforske området på egenhånd.

Ettermiddagen er til fri disposisjon i byen Aguas Calientes. Du kan slappe av og spise lunsj på en av byens mange restauranter. Trenger du å lindre dine stive muskler etter de siste dagenes vandring? Da anbefaler vi et besøk på byens termalbad – de såkalte hot springs, som også har gitt byen navnet Aguas Calientes, og det betyr varmt vann.

Sent på ettermiddagen/tidlig om kvelden går turen tilbake til Cusco med tog og buss. Det nøyaktige tidspunktet får du av guiden etter omvisningen i Machu Picchu. Ved ankomst i Cusco blir du kjørt til hotellet ditt.

Transporttid fra Aguas Calientes tilbake til Cusco: Cirka 3,5 timer

Dag 14: Cusco på egen hånd

I dag er det ikke planlagt noen utflukter, og dagen er til fri disposisjon. Du vil kanskje kjøpe de siste suvenirene, eller bare rusle rundt i denne vakre historiske byen.

Hvis du har lyst til å oppleve enda mer av flotte Andesfjellene, kan vi anbefale å kjøpe en utflukt til det storslåtte Rainbow Mountain. Dette fjellet er bare ett av de mange, flotte regnbuefargede fjellene litt utenfor Cusco, og fjellenes farger er skapt av kombinasjonen av fargerike mineraler. Det er en helt unik opplevelse å se et fjell med så mange flotte farger.

Dag 15: Hjemreise

I dag går turen hjem, med mellomlanding(er) underveis. Du blir hentet på hotellet ditt og kjørt til flyplassen. Tidspunktet avhenger av når flyet ditt går.

Dag 16: Hjemkomst

Du kommer tilbake til Norge etter en opplevelsesrik ferie.

Tillegg for enkeltrom 4.500 kr.
Unike fordeler ved grupper fra 6 personer – innhent tilbud i dag for å se alle fordelene.
Når vil du reise?
Avreisedato
Alle oppgitte priser er pr. person
Reisebrev
Fortellinger fra reisende
Kontakt reisekonsulent Tom Søndergaard

Skriv til:
info@lamatours.no

Ring til:
21 95 01 29

Åpningstider:
Hverdager fra 9.00 - 16.00

Hvorfor reise med Lamatours.no?
Hvorfor så mange velger oss

Vi er alltid med deg

 • Personlig service fra reisekonsulenter med personlig erfaring
 • Dedikert bestillingsteam sørger for en god begynnelse på reisen
 • Assistanse døgnet rundt på reisen

100 % praktisk

 • Gjennomtenkte programmer med nøye utvalgte høydepunkter
 • Alle reiser inkluderer flyreise, transport og overnatting
 • Du kan ofte tilpasse reisen etter dine egne ønsker
 • Overnatting på flotte steder
 • Nøye utvalgte lokale guider med meget gode kunnskaper

Erfaring

 • Valgt av tusenvis av gjester siden 2006
 • Alle reiser er utprøvd og kvalitetssjekket av vårt eget team
 • Langsiktig samarbeid med et stort nettverk av latinamerikanske samarbeidspartnere

Best verdi for pengene & Full beskyttelse

 • Vi garanterer de beste prisene
 • Et utmerket samarbeidsforhold med partnerne våre sikrer den beste kvaliteten og prisen
 • Vi optimerer logistikken og prosessene våre, slik at du kun betaler for det som betyr mest
 • Vårt medlemskap i Rejsegarantifonden (nr. 1778) er din sikkerhet mot en eventuell konkurs

Vi bruker cookies til statistikk og målrettet markedsføring hos tredjepart.
Du samtykker i dette ved å klikke deg videre.
Les mer her.

Velkommen til ny design på Lamatours.no

Vi har fått ny design siden du sist besøkte oss, men reisene våre er fremdeles de samme.