TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartiklerDyrelivet på Galapagosøyene

Dyrelivet på Galapagosøyene

19.08.2019
Vis alle innlegg

Galapagos skilpadde

En reise til Galapagosøyene er som å reise til en helt annen verden.

Galapagosøyene, som ligger midt ute i Stillehavet, er et paradis for natur- og dyreelskere.

Det sies faktisk at øyene er et av de aller beste stedene i verden å oppleve det autentiske, ville dyrelivet. Her finner du mange dyrearter som ikke finnes andre steder i verden.

Nedenfor kan du lese mer om 10 dyrearter som du kan være heldig å oppleve på en reise til Galapagosøyene.

Haviguan

Haviguan Galapagos

Haviguanen er en helt spesiell krabat.

For det første lever haviguanen utelukkende på Galapagosøyene. For det andre er den verdens eneste iguanart som lever av sjøplanter. Og for det tredje har den et ganske spesielt utseende.

Haviguanen kan dykke helt ned til ni meters dybde, der den leter etter mat som f.eks. alger og tang.

Den kan bli 1,5 meter fra snute til halespiss og veie opptil 12,5 kg. Utseendet er dessuten blitt brukt som inspirasjon til både Godzilla- og Alien-filmene.

Galapagosskilpadde

Galapagosskilpadde

Verdens største skilpaddeart kaller også Galapagos sitt hjem. Galapagosskilpadden er en landskilpadde som kan veie opptil 250 kg.

I tillegg til sin enorme størrelse er skilpaddearten faktisk også den arten av virveldyr som kan bli eldst. Den høyeste alderen som er dokumentert, er hele 152 år!

En Galapagosskilpaddes liv består hovedsakelig av å spise gress og blader og slappe av i solen. Skilpadden sover også rundt 16 timer i døgnet – det er virkelig et avslappet liv!

Blåfotsule

Blåfotsule Galapagos

Blåfotsulen lever ikke utelukkende på Galapagos. Den finnes hovedsakelig i den østlige delen av Stillehavet, noe som omfatter Galapagosøyene.

Det spesielle ved denne fuglearten er de ikoniske lyseblå føttene. Den blå fargen er ekstremt viktig for hannfuglene, siden hannene som har de mest turkisblå føttene har størst sjanse for å bli valgt som make av hunnene. Fargen indikerer nemlig hannens egenskaper til å skaffe mat til seg selv og en potensiell make.

Hannene utfører en parringsdans for hunnene, der de løfter de blå føttene opp og ned og viser frem den flotte fargen.

Hvem kan vel motstå det?

Pingviner

Pingviner Galapagos

Sier man pingvin, går tankene som regel til snø og kulde i Antarktis – og slett ikke til tropiske strøk ved ekvator. Likevel kan du altså oppleve pingviner på Galapagos.

Galapagospingvinen er faktisk den pingvinarten som lever lengst mot nord.

Dagene tilbringes i det kjølige vannet rundt øyene for at pingvinene skal unngå overoppheting. Det er også i vannet de finner mat, i form av fisk. Nettene på øyene er kjøligere, og derfor kommer pingvinene i land for å tilbringe natten i små huler.

Flamingo

Flamingo Galapgos

De flamboyante, lyserøde fuglene med spinkle bein, lang grasiøs hals og bananformet nebb hører også hjemme på Galapagosøyene.

Faktisk er flamingoene på Galapagos blant de rødeste, og de er langt mer fargerike enn flamingoene du finner i Afrika og Europa. Den ikoniske røde fargen kommer av karotener i maten de spiser, som består av små krepsdyr og planter. Fargen kommer til syne i fjærene først når fuglene er opp mot tre år gamle.

Flamingoer blir ofte sett stående på ett bein. Teorien er at de gjør dette for å slappe av, spare energi og holde varmen.

Galapagossjøløve

Galapagossjøløve

Galapagossjøløven er virkelig en mester i å dykke. De kan dykke ned på nesten 600 meters dyp på leting etter fisk. Dette er spesielt nødvendig under El Niño-fenomenet, når den varmere vanntemperaturen fører til at sardinene, som er sjøløvenes normale mat, migrerer bort fra øyene.

Du kan ofte se store flokker av sjøløver som ligger og drar seg på sandstrendene overalt på Galapagosøyene. Det er heller ikke unormalt å se sjøløveunger som ligger på stranden mens mødrene er ute i vannet for å fange fisk. Og er du heldig, svømmer kanskje de nysgjerrige sjøløvene helt nær deg når du snorkler ved øyene.

Sjøløvehunnene og ungene lærer raskt å gjenkjenne hverandres kallerop, slik at de alltid finner hverandre i de store flokkene.

Darwinfinker

Darwinfinker Galapagos

Når man snakker om dyrelivet på Galapagos, må man nesten også nevne Darwinfinkene, som var en del av inspirasjonen til Darwins evolusjonsteori.

På sitt besøk i 1835 la den unge vitenskapsmannen merke til at finkenes nebb skilte seg ut fra nebbet på finkene han kjente fra Europa. Nebbene var også forskjellige fra øy til øy, og han utviklet en teori om at de små fuglene hadde samme forfedre, men gradvis hadde utviklet seg forskjellig, alt etter hvilket miljø de befant seg i.

På Galapagos finner du 14 forskjellige finker, som hovedsakelig kan inndeles etter størrelsen på nebbet og hvilken mat de spiser.

Fregattfugl

Fregattfugl Galapgos

Fregattfugler er også kjent som himmelens pirater, da de ofte stjeler nyfanget fisk fra andre fugler mens de svever rundt i luften.

Det lever to arter av fregattfugler på Galapagosøyene – den store fregattfuglen og praktfregattfuglen.

Begge artene av fregattfugler kjennetegnes først og fremst ved de store, røde strupesekkene som hannene blåser opp og viser frem for å tiltrekke seg en hunn som make.

Fregattfuglene har et imponerende vingespenn på opptil to meter. De er havfugler, og ofte flyr de ut på havet på leting etter fisk og kommer først tilbake etter en ukes tid. Til tross for dette lander de aldri i vannet. De holder seg svevende i luften i all den tid de er borte fra land.

Galapagosalbatross

Galapagosalbatross

Albatrossen er Galapagosøyenes største fugleart med et vingespenn på opptil 2,5 meter.

De kjennetegnes av et hvitt hode, fint fjærmønster på halsen og langt, gult nebb.

Sammenlignet med andre albatrossarter er Galapagosalbatrossen kun middels stor, og det er den eneste arten av de store fuglene som lever i tropiske strøk.

Hvis du vil oppleve Galapagosalbatrossen, kan du reise til Española Island, som er en av de sørligste Galapagosøyene og det eneste stedet hvor de store fuglene lever. Det er et imponerende syn å betrakte albatrossen som svever majestetisk ut over havet på de lange vingene.

Landiguan

Landiguan Galapagos

Det er ikke uvanlig å finne de sennepsgule landiguanene som ligger og soler seg under ekvatorsolens varme stråler.

Landiguanens utseende kjennetegnes av brun- og gulaktige farger og den spisse ryggkammen, som går fra nakken og nedover ryggen. Hvis landiguanen overlever de første vanskelige leveårene, kan den bli helt opp mot 60 år gammel.

Disse store øglene er kaldblodige og lever hovedsakelig av kaktusfrukt, som inneholder både mat og en stor del av den væsken iguanen har behov for.

Galapagos-landiguanen er enda en av øyenes endemiske arter – altså arter som kun lever her, og du finner de gule iguanene på seks av Galapagosøyene, bl.a. på Isabela og Santa Cruz.

Vil du oppleve Galapagosøyenes unike dyreliv?

På Galapagos er dyrelivet helt enestående.

Her opplever du dyrearter som ikke finnes andre steder i verden, og du ser inspirasjonen til evolusjonsteorien med egne øyne.

Galapagos er et mekka for dyreinteresserte!

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende