• Fornøyde gjester siden 2006
  • Dedikerte reiseeksperter
  • Gjennomtestede kvalitetsreiser
  • Lokale guider valgt med omhu
  • Prisgaranti
  • Assistanse 24/7
  • Medlem av Reisegarantifonden

Praktisk informasjon om Bolivia

Praktisk informasjon om Bolivia

Praktisk informasjon om Bolivia

1. Klima

Bolivia ligger i hjertet av Sør-Amerika uten forbindelse til havet. Landet har et meget variert klima, noe som skyldes Andesfjellene og de meget store høydeforskjellene. Mot vest og sør/vest ligger altiplanoet, høylandet med topper på 3500–4000 meter over havet, omgitt av to fjellkjeder. Her ligger blant annet Titicaca-sjøen, La Paz og Salar de Uyuni. Temperaturen i høylandet er kjølig om dagen, og det kan bli svært kaldt om natten. Mot nord og øst ligger lavlandet med regnskog, sumper og flat savanne. Her preges klimaet av varme og høy luftfuktighet. Året kan deles inn i en tørketid (vinter) og en regntid (sommer). Regntiden går fra november til mars med kraftig regn spesielt i januar og februar. Den tørre sesongen er fra april til oktober.

Værstatistikk for La Paz:

JAN FEB MAR APR MAI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DES
Dagstemp. 13 13 14 14 13 13 13 14 14 16 16 14
Nattemp. 3 3 2 2 0 -2 -3 -2 0 2 3 3
Nedbør mm 116 110 66 26 14 3 6 12 29 42 44 96
Dagstemp. Nattemp. Nedbør mm
JAN 13 3 116
FEB 13 3 110
MAR 14 2 66
APR 14 2 26
MAI 13 0 14
JUN 13 -2 3
JUL 13 -3 6
AUG 14 -2 12
SEP 14 0 29
OKT 16 2 42
NOV 16 3 44
DES 14 3 96

Værstatistikk for Santa Cruz:

JAN FEB MAR APR MAI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DES
Dagstemp. 31 30 30 29 26 24 25 28 30 31 31 31
Nattemp. 23 22 22 21 18 17 17 18 19 21 22 22
Nedbør mm 161 136 94 68 63 53 34 40 52 88 116 141
Dagstemp. Nattemp. Nedbør mm
JAN 31 23 161
FEB 30 22 136
MAR 30 22 94
APR 29 21 68
MAI 26 18 63
JUN 24 17 53
JUL 25 17 34
AUG 28 18 40
SEP 30 19 52
OKT 31 21 88
NOV 31 22 116
DES 31 22 141
2. Når reiser man til Bolivia?

Det er best å reise til Bolivia i perioden fra april til oktober, hvor dagene hovedsakelig karakteriseres av strålende sol og skyfri himmel. Vær oppmerksom på at det er stor forskjell på temperaturen i solen og i skyggen i høylandet, og at nattemperaturer under frysepunktet ikke er uvanlig. Regntiden er fra november til mars både i høylandet og i lavlandet, og her kan de store regnmengdene gjøre enkelte områder ufremkommelige.

3. Reisebetingelser

Vennligst les grundig gjennom våre generelle reisebetingelser, da disse er en del av avtalevilkårene forbundet med reiser som kjøpes hos Lamatours.no. Reiser som kjøpes hos oss er omfattet av ”Lov om pakkereiser”.

Klikk her for å lese reisebetingelsene våre.

4. Hjelp til å tegne reiseforsikring

På vår side om forsikring finner du all nødvendig informasjon.

Klikk her for å gå til vår side om forsikring.

5. Tidsforskjell

Tidsforskjellen mellom Norge og Bolivia varierer avhengig av om det er sommer- eller vintertid i Norge.
Ved sommertid: -6 timer. Det vil si at når kl. er 12 i Norge, er kl. 6 i Bolivia.
Ved vintertid: -5 timer.

6. Språk

I Bolivia snakker de spansk, men de er svært hjelpsomme og elsker å få en mulighet til å bruke de engelske glosene de kan. På landet kan engelsk være en mangelvare, og derfor benytter vi tospråklige (engelsk/spansk) guider. Man kan avslutte mange setninger med «por favor», som betyr «vær så snill». «Gracias» – «takk» – baner også vei for mange vennlige smil.

7. Vaksinasjoner

Vi råder deg til å kontakte en spesiallege, fastlegen din eller en godkjent reiseklinikk. Du kan også lese mere om reglene for reisevaksiner hos Folkehelseinstituttet.

Vær spesielt oppmerksom på reglene som gjelder for gul feber – spesielt hvis du reiser inn via et annet sør- eller mellomamerikansk land der det finnes gul feber.

Noen land krever bevis for at du er vaksinert mot gul feber ved innreise. Så husk å ta med deg vaksinasjonskortet ditt hvis en slik vaksine er påkrevd.

8. Pass/Visum

Passet ditt må være gyldig minimum 6 måneder etter hjemreise.

Som norsk statsborger kreves det ikke visum for opphold i Bolivia under 90 dager.

Utenriksdepartementets hjemmeside finner du også informasjon om visumregler.

Hvis du skal reise via USA, gjelder følgende for norske statsborgere:

For å reise via USA må du søke om en ESTA-innreisetillatelse (Electronic System for Travel Authorization). Uten ESTA får du ikke lov til å reise via USA. Søk om innreisetillatelsen i god tid, senest 72 timer før avreise til USA. ESTA koster 14 USD pr. person, og alle reisende uansett alder må søke om det. Du kan søke via følgende kobling: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/. Du må ha passet ditt, reiseinformasjonen, kredittkort og e-postadressen din tilgjengelig når du søker. Innreisetillatelsen er elektronisk forbundet med passet ditt, og er gyldig i 2 år eller til passet ditt utløper (avhengig av hva som skjer først). Vi anbefaler at du tar med en fysisk kopi (utskrift) av din ESTA-innreisetillatelse, hvis systemet for eksempel skulle være nede ved ankomst, men dette er ikke et krav.

Hvis du får et nytt pass, må du også søke om en ny ESTA-innreisetillatelse.

Hvis du har reist til Iran, Irak, Sudan eller Syria den 1. mars 2011 eller senere, må du søke om visum på Den amerikanske ambassade. Da kan du ikke søke om ESTA. Det samme gelder hvis du har dobbelt statsborgerskap i Iran, Irak, Sudan eller Syria.

Hvis du skal reise via Canada, gjelder følgende for norske statsborgere:

For å reise via Canada må du søke om en eTA-innreisetillatelse (Electronic Travel Authorization). Uten eTA får du ikke lov til å reise via Canada. Søk om innreisetillatelsen i god tid.eTA koster 7 CAD pr. person, og alle reisende uansett alder små søke om det. Du kan søke via følgende kobling: http://www.cic.gc.ca/english/visit/eta-start.asp. Du må ha passet ditt, reiseinformasjonen, kredittkort og e-postadressen din tilgjengelig når du søker. Innreisetillatelsen er elektronisk forbundet med passet ditt, og er gyldig i 5 år eller til passet ditt utløper (avhengig av hva som skjer først). Vi anbefaler at du tar med en fysisk kopi (utskrift) av din eTA-innreisetillatelse, hvis systemet for eksempel skulle være nede ved ankomst, men dette er ikke et krav.

Hvis du får et nytt pass, må du også søke om en ny eTA-innreisetillatelse.

9. Valuta

Den bolivianske valuta heter Boliviano. På www.dnb.no/valutakurser/ kan du alltid se den nøyaktige kursen. Det anbefales å ta med noen amerikanske dollar i kontanter, som du ved ankomst kan veksle på et offisielt vekslekontor. Minibanker (ATM) finnes nesten overalt. Vanlig kredittkort kan brukes på hoteller, i mange restauranter og butikker. Igjen gjelder det derimot, at jo lenger man kommer ut på landet, desto vanskeligere kan det være å bruke kredittkort.

10. Prisnivå

Generelt er det billigere i Bolivia enn i Norge. Det er billigere å spise ute, men det finnes likevel mat og drikke i alle prisklasser. Utenfor storbyene er det også billigere. For 40 NOK kan du få et godt måltid.

11. Tips

Tips på restauranter bør ikke utgjøre mer enn 10 %. Du trenger ikke å gi taxisjåfører tips. Det er derimot sedvane at hver gjest gir guiden 4 USD og bussjåføren 2 USD per dag. Det skal likevel nevnes at det alltid er frivillig å gi tips, og ikke obligatorisk. I de latinamerikanske landene er det likevel sedvane og alminnelig praksis.

I retningslinjene om tips er beløpene oppgitt i USD, men tips skal gis i lokal valuta på reisemålet.

12. Strøm

Bolivia har 220 volt, La Paz har derimot 110/120 volt.

13. Telefon og internett

Den internasjonale landskoden for Bolivia er +591. Det kan være dyrt å ringe hjem fra eller motta anrop i Bolivia. Sjekk evt. med ditt eget mobilselskap mht. dekning og priser for innkommende anrop.
Det finnes internettkaféer i de fleste større byene.

14. Sikkerhet

I alle deler av verden hvor det er fattigdom er det viktig å være diskret. Det er uklokt å legge fra seg verdier eller bære dem åpenlyst. Vi jobber kun med utdannede, erfarne og sertifiserte guider som alltid er villige til å gi deg råd om sikkerhet, og som vet nøyaktig hvor det er trygt å ferdes. Følg alltid guidens råd og veiledning vedrørende sikkerhet så er det ingen fare.

15. Mat og drikke

Bolivia byr på et stort utvalg av forskjellig mat som varierer fra område til område. Ved Titicaca-sjøen er fiskeretter populære, og ørreten som ales opp i sjøen kan varmt anbefales. Ellers er kjøttretter den dominerende maten med oksekjøtt, kylling eller fisk. Tilbehøret er oftest poteter og salat. Det var fra Bolivia at poteten i sin tid kom til Europa, og den dyrkes i utallige varianter i landet, mange flere enn vi noensinne har kjent til her hjemme. Et hovedmåltid består som regel av en suppe, en hovedrett som den nevnt ovenfor og til slutt te eller kaffe. Det blir produsert både vin og øl av utmerket kvalitet i Bolivia. Det finnes et stort utvalg av lokale leskedrikker. I tillegg er de store internasjonale cola-merkene også lett tilgjengelige de fleste steder. Ved en reise i høylandet vil man uten tvil stifte bekjentskap med drikken mate de coca, som er en te laget med coca-blader, og som sies å hjelpe mot høydesyke.

16. Helligdager

Det er alltid en spesiell opplevelse å være med på andre lands tradisjoner og feiringer. Nedenfor kan du se en oversikt over helligdager, viktige festivaler og andre spesielle merkedager.

Vær oppmerksom på at enkelte museer og attraksjoner kan være stengt på disse dagene.

17. Høydesyke

Det er vanskelig å forutse hvem som blir rammet av høydesyke. Det er ikke et spørsmål om god fysisk form eller ikke. Det kan ramme alle. Det er derimot mulig å ta noen forholdsregler for høydesyke, men det er dessverre ingen garanti for at det ikke rammer likevel. Det er mulig å forebygge høydesyke med legemidler (spør på apoteket eller egen lege), og ellers anbefaler vi å drikke rikelig med væske (vann), unngå alkohol og spise lett. Dessuten er det viktig at man tar det med ro de første dagene. Hvis man beveger seg gradvis opp i høyden har kroppen tid til å venne seg langsomt til den tynne luften, og risikoen for høydesyke blir dermed redusert.

Symptomene på høydesyke er kortpustethet, svimmelhet, hodepine og oppkast. Symptomene vil som regel avta etter 1–2 dager, når kroppen har vent seg til høyden og den tynne luften. Mange hoteller kan assistere med oksygen hvis man skulle få bruk for det.

18. Flyreservasjon og flybilletter

Vi sender deg din flyreservasjon så snart du har bestilt reisen din. På reiseplanen kan du se tider og reiserute. Det er viktig, at du sjekker om navnet ditt har stavefeil. Det navnet som står på reservasjonen må være nøyaktig det som står skrevet i passet ditt. Hvis du legger merke til feil i navn, skal du kontakte oss med en gang.

I dag finnes det kun elektroniske flybilletter (e-billett), du får altså ikke en flybillett av papir til bruk ved innsjekking på flyplassen. Når du sjekker inn på flyplassen, skal du bruke passet ditt og en booking-referanse. Booking-referansen står på reiseplanen din.

19. Servicebrev

Når du har kjøpt en reise gjennom oss, vil du få tilsendt vårt servicebrev før avreise. I servicebrevet finner du viktige informasjoner om f.eks. innsjekking på nett, hvordan du forholder deg ved forsinkelser og våre avtalte retningslinjer for tips. Dessuten finner du viktige telefonnumre til våre lokale representanter samt vårt nødtelefonnummer.

Derfor er det viktig at du skriver ut servicebrevet og tar det med på reisen.

20. Setereservasjon, oppgradering og ekstra benplass

Flyselskapet vil tildele deg en plass på flyet når du sjekker inn. Hvis du har spesifikke ønsker, kan du reservere seter på flyselskapets hjemmeside. De fleste flyselskaper har et menypunkt som heter ”manage my booking”. Som hovedregel er dette noe du skal betale for,  så ha kredittkortet ditt klar, når du går i gang. Det varierer når flyselskapene åpner for reservasjon av seter, men ofte kan du reservere seter fra bestillingstidspunktet og inntil 48 timer før avgang.

Mange flyselskaper tilbyr dessuten også oppgradering til seter med ekstra benplass og komfort, f.eks. Economy Comfort hos KLM og Premium Voyageur hos Air France. Du kan selv oppgradere via flyselskapets hjemmeside mot betaling.

Vi gjør dessuten oppmerksom på at flyselskapet har full råderett over alle seter på flyet, og at de derfor alltid har rett til å foreta endringer i en reservasjon. Hvis du ikke reserverer seter før avreise, vil du få tildelt en plass av flyselskapet når du sjekker inn.

21. Bagasjen din

Vi benytter mange forskjellige flyselskap til Bolivia. Derfor kan det variere hvor mye og hvor mange kg du kan ta med i både innsjekket bagasje samt håndbagasje. Se informasjon om dette på flybilletten din, eler ta kontakt med oss dersom du har spørsmål.

Sørg også for at du har alle viktige og uunnværlige ting i håndbagasjen. Det inkluderer f.eks. pass, visum, flybilletter, forsikringer, kredittkort, penger og kamera, men også evt. info om helsetilstanden din og livsviktig medisin.

Det kan være kald trekk fra klimaanlegget i flyet, så ta med en genser eller vindjakke i håndbagasjen.

22. Transport til og fra flyplassene

Ved ankomst til de forskjellige flyplassene i Bolivia blir du hentet av vår lokale representant, som vil stå med et skilt med navnene deres på i ankomsthallen. Ved avreise blir du igjen kjørt til flyplassen. Du vil få opplysninger om avhenting ved ankomst til Bolivia.

23. Reisende med innskrenket bevegelighet

Vi vil gjøre deg oppmerksom på at reisene våre generelt ikke egner seg for bevegelseshemmede personer. Ta kontakt med oss for å høre om mulighetene i forhold til dine spesifikke behov.

Våre mest populære reiser
Hit reiser andre

Vi bruker cookies til å gjøre hjemmesiden vår mer brukervennlig og relevant for deg, samt til å vise deg målrettede annonser. Du samtykker i dette hvis du klikker videre.

Du kan si nei takk til cookies ved å klikke her. Vi bruker en cookie for å huske ditt nei.

Les mer her.