• Fornøyde gjester siden 2006
 • Dedikerte reiseeksperter
 • Gjennomtestede kvalitetsreiser
 • Lokale guider valgt med omhu
 • Prisgaranti
 • Assistanse 24/7
 • Medlem av Reisegarantifonden

Praktisk informasjon om Guatemala

Praktisk informasjon om Guatemala

Praktisk informasjon om Guatemala

1. Klima

Guatemala har et varmt, tropisk klima, som er litt mer temperert i høylandet.

Værstatistikk for Panajachel:

JAN FEB MAR APR MAI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DES
Dagtemp. 22 23 25 25 25 24 23 24 23 22 23 22
Nattemp. 12 12 13 15 16 16 16 16 16 15 14 13
Nedbør i mm 0 0 6 12 45 72 87 57 105 48 9 3

Værstatistikk for Flores (nordlige Guatemala):

JAN FEB MAR APR MAI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DES
Dagtemp. 26 26 29 31 32 31 31 31 30 28 27 26
Nattemp. 17 18 18 20 21 22 22 22 22 21 19 19
Nedbør i mm 21 12 15 9 45 87 93 66 69 60 36 18
2. Reiseform

Utflukter og transporter foregår i mindre internasjonale grupper med engelsktalende guider.

3. Når reiser man til Guatemala?

Guatemala er kjent som ”landet med evig vår”, og temperaturene er alltid behagelige. Det er likevel best å reise til Guatemala i vårt vinterhalvår, det vil si i perioden fra oktober til april. Det er regntid fra mai til oktober, og da kan reisende oppleve tropisk regn, dvs. et kraftig regnskyll utpå ettermiddagen som vanligvis varer en times tid, slutter like brått som det begynte og etterfølges av stekende sol. Det er imidlertid ikke så stor forskjell mellom temperaturene i de to årstidene som i andre land i regionen.

4. Reisebetingelser

Vennligst les grundig gjennom våre generelle reisebetingelser, da disse er en del av avtalevilkårene i forbindelse med reiser som kjøpes hos Lamatours.no. Reiser som kjøpes hos oss er omfattet av ”Lov om pakkereiser”.

Klikk her for å lese reisebetingelsene våre.

5. Hjelp til å tegne reiseforsikring

Under vår side om forsikring finner du all nødvendig informasjon.

Klikk her for å gå til vår side om forsikring.

6. Språk

I Guatemala snakker man spansk, men alle er meget hjelpsomme og benytter gjerne sjansen til å bruke de engelske ordene de kan. På landet kan engelsk være en mangelvare, og derfor bruker vi tospråklige (engelsk/spansk) guider. Man kan gjerne avslutte mange setninger med ”por favor”, som betyr ”vær så snill”. Et høflig ”Gracias” – ”takk” – vil også gi deg mange vennlige smil.

7. Vaksinasjoner

Vi råder deg til å kontakte en spesiallege, fastlegen din eller en godkjent reiseklinikk. Du kan også lese mere om reglene for reisevaksiner hos Folkehelseinstituttet.

Vær spesielt oppmerksom på reglene som gjelder for gul feber – spesielt hvis du reiser inn via et annet sør- eller mellomamerikansk land der det finnes gul feber.

Noen land krever bevis for at du er vaksinert mot gul feber ved innreise. Så husk å ta med deg vaksinasjonskortet ditt hvis en slik vaksine er påkrevd.

8. Visum

Som norsk statsborger kreves det ikke visum for opphold under 90 dager. Som med annen internasjonal reiseaktivitet må du ha et gyldig norsk pass. Kravet til passets gyldighetsperiode kan variere, men som hovedregel skal passet være gyldig i minst 6 måneder etter hjemkomst. Da disse reglene av og til kan endre seg, oppfordrer vi til et besøk på Utenriksdepartementets side. Du kan selvsagt også spørre oss.

9. Valuta

Den guatemalske valutaen heter quetzal. På nettstedet www.bankinfo.dk/valutaomregner.asp kan du alltid se den nøyaktige kursen. Det anbefales at du tar med deg amerikanske dollars i kontanter, som du ved ankomst kan veksle på et offisielt vekslingskontor. Kontantautomater, såkalt ATM, finnes nesten overalt. De vanligste kredittkortene kan brukes på hoteller, mange restauranter og butikker. Men jo lengre man kommer ut på landet, jo vanskeligere kan det være å bruke kredittkort.

10. Prisnivå

Generelt er det billigere i Guatemala enn i Norge. Det er billigere å spise ute, men det finnes likevel mat og drikke i alle prisklasser. Utenfor storbyene er det også billigere.

11. Tips

I Guatemala er det vanlig å gi drikkepenger til guider, kelnere og annet servicepersonell. Det er naturligvis frivillig å gi drikkepenger, og det er helt opp til deg hvor mye du vil gi. Hvis du vil gi drikkepenger, skal du gi dem personlig. Ha gjerne litt småsedler eller mynter for hånden.
Som en tommelfingerregel foreslås følgende:

 • Guider: 40-50 quetzales pr. person pr. dag
 • Sjåfører: 30-40 quetzales pr. person pr. dag
 • Stuepiker: 4 quetzales pr. rom pr. natt
 • Pikkoloer: 2 quetzales pr. koffert
 • Restauranter og barer: 10-15 % av regningen

På barer og restauranter er drikkepenger noen ganger inkludert i regningen. Hvis de ikke er det, er det skikk og bruk å legge drikkepengene på bordet etter at du har betalt regningen. På regningen kan det noen ganger være et tillegg for ekstra ytelser som f.eks. borddekning (”cubierto”) eller live musikk. Noen steder kan det også stå ”IVA” på regningen, og dette er ikke drikkepenger, men moms.

12. Tidsforskjell

Tidsforskjellen mellom Norge og Guatemala varierer, alt etter om det er sommer- eller vintertid i Norge.
Om sommeren: – 8 timer. Det vil si at når klokken er 12.00 i Norge, er den 04.00 i Guatemala.
Om vinteren: – 7 timer, da Guatemala har sommertid.

13. Strøm

Guatemala har 110 volt. Støpslene har ”flate” plugger. Du må derfor ta med en adapter.

14. Telefon og internett

Den internasjonale landkoden for Guatemala er +502. Det kan være dyrt å ringe hjem fra Guatemala, sjekk evt. dekning og priser med mobiloperatøren din. Det er internettkafeer i de fleste større byer, men forbindelsen er ikke alltid så rask som i Norge.

15. Sikkerhet

Overalt i verden der det er fattigdom må man være forsiktig og diskret. Det er ikke lurt å la verdisaker ligge igjen etter å vise dem åpenlyst. Vi samarbeider kun med velutdannede, erfarne og godkjente guider, som alltid kan gi deg gode råd om sikkerhet og hvor du trygt kan ferdes. Følg alltid guidens anbefalinger, for din egen sikkerhets skyld. Hovedregelen er at man skal være ekstra oppmerksom i storbyene.

26. Mat og drikke

Guatemala har et stort utvalg av restauranter, og du kan velge mellom flere ulike lands kjøkken. Det serveres alt fra kinesisk til mexicansk, men der finnes selvfølgelig retter som er typiske for Guatemala: tortillas og tacos. Meget smakfullt er også grillet kjøtt med bønner og ris. Man drikker gjerne øl, rom og quetzalteca.

17. Helligdager

Det er alltid en spesiell opplevelse å være med på andre lands tradisjoner og feiringer. Nedenfor kan du se en oversikt over helligdager, viktige festivaler og andre spesielle merkedager.

Vær oppmerksom på at enkelte museer og attraksjoner kan være stengt på disse dagene.

18. Flyreservasjon og flybilletter

Vi sender deg din flyreservasjon så snart du har bestilt reisen din. På reiseplanen kan du se tider og reiserute. Det er viktig, at du sjekker om navnet ditt har stavefeil. Det navnet som står på reservasjonen må være nøyaktig det som står skrevet i passet ditt. Hvis du legger merke til feil i navn, skal du kontakte oss med en gang.

I dag finnes det kun elektroniske flybilletter (e-billett), du får altså ikke en flybillett av papir til bruk ved innsjekking på flyplassen. Når du sjekker inn på flyplassen, skal du bruke passet ditt og en booking-referanse. Booking-referansen står på reiseplanen din.

19. Servicebrev

Når du har kjøpt en reise gjennom oss, vil du få tilsendt vårt servicebrev før avreise. I servicebrevet finner du viktige informasjoner om f.eks. innsjekking på nett, hvordan du forholder deg ved forsinkelser og våre avtalte retningslinjer for tips. Dessuten finner du viktige telefonnumre til våre lokale representanter samt vårt nødtelefonnummer.

Derfor er det viktig at du skriver ut servicebrevet og tar det med på reisen.

20. Setereservasjon, oppgradering og ekstra benplass

Flyselskapet vil tildele deg en plass på flyet når du sjekker inn. Hvis du har spesifikke ønsker, kan du reservere seter på flyselskapets hjemmeside. De fleste flyselskaper har et menypunkt som heter ”manage my booking”. Som hovedregel er dette noe du skal betale for,  så ha kredittkortet ditt klar, når du går i gang. Det varierer når flyselskapene åpner for reservasjon av seter, men ofte kan du reservere seter fra bestillingstidspunktet og inntil 48 timer før avgang.

Mange flyselskaper tilbyr dessuten også oppgradering til seter med ekstra benplass og komfort, f.eks. Economy Comfort hos KLM og Premium Voyageur hos Air France. Du kan selv oppgradere via flyselskapets hjemmeside mot betaling.

Vi gjør dessuten oppmerksom på at flyselskapet har full råderett over alle seter på flyet, og at de derfor alltid har rett til å foreta endringer i en reservasjon. Hvis du ikke reserverer seter før avreise, vil du få tildelt en plass av flyselskapet når du sjekker inn.

21. Bagasjen din

Vi benytter mange forskjellige flyselskap til Ecuador. Derfor kan det variere hvor mye og hvor mange kg du kan ta med i både innsjekket bagasje samt håndbagasje. Se informasjon om dette på flybilletten din eller kontakt oss hvis du har spørsmål om dette.

Sørg også for at du har alle viktige og uunnværlige ting i håndbagasjen. Det inkluderer f.eks. pass, visum, flybilletter, forsikringer, kredittkort, penger og kamera, men også evt. info om helsetilstanden din og livsviktig medisin.

Det kan være kald trekk fra klimaanlegget i flyet, så ta med en vindjakke i håndbagasjen.

22. Transport til og fra flyplassene

Ved ankomst til de ulike flyplassene blir du hentet av vår lokale representant som står med et skilt med navnet ditt på i ankomsthallen. Ved avreise blir du igjen kjørt til flyplassene. Ved ankomsten til Guatemala vil du få utlevert kuponger der det står når du vil bli hentet til de forskjellige arrangementene.

23. Reisende med innskrenket bevegelighet

Vi vil gjøre deg oppmerksom på at reisene våre generelt ikke egner seg for bevegelseshemmede personer. Ta kontakt med oss for å høre om mulighetene i forhold til dine spesifikke behov.

Våre mest populære reiser
Hit reiser andre

Vi bruker cookies til å gjøre hjemmesiden vår mer brukervennlig og relevant for deg, samt til å vise deg målrettede annonser. Du samtykker i dette hvis du klikker videre.

Du kan si nei takk til cookies ved å klikke her. Vi bruker en cookie for å huske ditt nei.

Les mer her.