TRYGGHETSGARANTI - LES MER
ForsideNyheter og reiseartiklerNår er det best å besøke Colombia?

Når er det best å besøke Colombia?

18.06.2019  |  oppdatert: 13.02.2023
Vis alle innlegg

Colombia utsikt

Colombia er et fascinerende og fargestrålende land med flott natur og massevis av enestående opplevelser.

Her finner du f.eks. deilige karibiske strender, fargerike kolonitidsbyer og spennende ruiner.

Men når er det best å reise til Colombia?

Les mer her og finn ut når du skal reise til dette spennende, søramerikanske landet.

Colombias klima

Colombia er et helårsreisemål, og her kan du få fantastiske opplevelser i alle årets 12 måneder.

Ekvator går gjennom den sørlige delen av landet, så derfor varierer temperaturene lite i løpet av året. Men hver del av landet har sitt eget, unike klima, og været kan være meget varierende, alt etter når du besøker landet og hvilke steder du reiser til.

Colombia har ikke fire årstider, slik vi er vant til fra Norge, men i stedet én regnfull og én tørr periode. I tillegg til når på året du er i Colombia, avhenger også været av hvor høyt over havet du befinner deg.

Været i Colombias regioner

Været varierer som sagt i stor grad etter hvor i landet du befinner deg.

Derfor blir Colombia klimamessig ofte oppdelt i tre regioner:

  • Den nordlige delen av landet ved den karibiske kysten
  • Andesfjellområdet ved Bogotá og kafferegionen
  • Amazonas-regnskogen som ligger i sør

Det nordlige Colombia

Cartagena i Colombia

Den nordlige delen av Colombia, der du bl.a. finner Cartagena, er forholdsvist flat og ligger ut mod Det karibiske hav. Her ligger de gjennomsnittlige dagtemperaturene på opptil 30-32 grader året rundt.

  • Den tørre perioden er mellom desember og april
  • Den regnfulle perioden er mellom mai og november

Den tørre perioden kjennetegnes av varme og mye sol, og er perfekt til en vandring rundt i Cartagenas fargerike gater. Byen er full av kulturarv, og den gamle bydelen er oppført på UNESCOs liste over bevaringsverdige steder. I den tørre perioden kan du med fordel sette deg ned i en park med en god bok eller prøve noen av de velsmakende spesialitetene du finner på streetfood-markedene.

Den regnfulle perioden har kraftige regnskyll. Det nordlige området er likevel et flott reisemål i den regnfulle perioden, for som oftest er det bare snakk om korte, men kraftige regnskyll i løpet av ettermiddagen.

La Ciudad Perdida – Lost City

I Sierra Nevada de Santa Marta-fjellene i det nordlige Colombia finner du ruinbyen La Ciudad Perdida.

Hvis du drømmer om å vandre gjennom den frodige regnskogen på jakt etter den forsvunne byen, kan det være lurt å tenke på når på året du har lyst til å gjøre det.

Vandringen foregår i regnskogen i fjellene mot nord, der det er varmt og fuktig året rundt.

  • Den tørre perioden er fra desember til mars og er derfor litt kortere her i fjellene enn ved kysten, i for eksempel Cartagena. I denne perioden tid vil du oppleve tørre stier, flotte solrike utsikter og det er relativt enkelt å krysse elvene.
  • Den regnfulle perioden er fra april til november, og i denne perioden er det større risiko for kraftige regnskyll og gjørmete stier. Det er mer vann i elvene, og det kan gjøre dem vanskeligere å krysse. Men alt dette bidrar bare til å gjøre eventyret enda større.

Vær oppmerksom på at Lost City-vandringen er stengt i september og over jul og nyttår

Andesfjellene

Bogota i Colombia

I Andesfjellområdet ligger Colombias hovedstad Bogotá, byen Medellín og kafferegionen. Denne delen av landet har ikke bare én, men to tørre og regnfulle perioder.

  • De tørre periodene er fra desember til mars samt fra juni til august
  • De regnfulle periodene er fra april til mai samt fra september til november.

Bogotá

Bogotá, Colombias livlige hovedstad, ligger 2.600 m.o.h.

Fjellbyen har nærmest vårlignende dagtemperaturer på opptil 15-17 grader i gjennomsnitt året rundt, mens det om natten kan bli ganske kjølig.

Det regner noe mindre i Bogotá enn i f.eks. kafferegionen, og klimaforskjellene mellom tørre og den regnfulle perioder er meget små. Du kan derfor nyte det behagelige klimaet i byen året rundt.

Kafferegionen

Kafferegionen ved Armenia ligger litt lavere enn Bogotá, i 1.483 m.o.h., og her kommer de gjennomsnittlige dagtemperaturene opp i mer enn 25 grader året rundt, noe som skaper et helt perfekt klima for dyrkning av de røde kaffebærene som Colombia er så kjent for.

Kafferegionen er et besøk verdt i alle årets klimaperioder. De tørre periodene har flotte, klare og solrike dager, perfekte til å vandre rundt på kaffefarmen. I de regnfulle periodene blir kaffen høstet, og dette er også en fin tid å dra på tur til Armenia, fordi kaffefarmene da kan oppleves i de mest aktive månedene.

Medellín

Byen Medellín ligger i den nordlige delen av Andesfjellene, nordvest for Bogotá, 1.495 m.o.h. Byen er kjent for sitt milde klima og har fått tilnavnet byen med evig vår. Her minner været også meget om det i Bogotá, og de daglige gjennomsnittstemperaturene gjennom hele året når opp i 20-21 grader.

Den regnfulle perioden er kjent for ustabilt vær, og det kan vanskelig å forutsi når det begynner å regne. Det er derfor en god ide å ha med seg en liten paraply i vesken. Det kan ofte regne i én del av byen, mens været er fint i den andre – været i Medellín kan trygt kalles lunefullt.

Amazonas-regnskogen

amazonas-regnskogen

I den sørlige delen av Colombia ligger den colombianske delen av Amazonas-regnskogen.
Her er det varmt og fuktig året rundt, med daglige gjennomsnittstemperaturer på rundt 30 grader og bare noen få grader lavere om natten. Det er derfor nesten ingen forskjell på årstidene.

Se våre reiser til Colombia nedenfor:

Colombia er fantastisk året rundt.

Hvis det er bestemte ting du har lyst til å oppleve eller er i tvil om når det er best å reise til Colombia, skal du ikke nøle med å kontakte Colombia-ekspertene våre. De kan hjelpe deg til å få en uforglemmelig reise!

Merk: Guiden ovenfor er kun veiledende, og anbefalinger kan løpende endre seg.

TourCompass – Fra turist til eventyrreisende